BiH
3

Mikić: Izborni dan protekao na najvišem stepenu sigurnosti

FENA
Stjepan Mikić (Foto: Klix.ba)
Stjepan Mikić (Foto: Klix.ba)
Nakon što su u Bosni i Hercegovini okončani Opći izbori 2014. Centralna izborna komisija (CIK) BiH, koja je nadležna za regularnost izbornog procesa, do sada je dobila 26 prigovora, dok nije primila ni jednu žalbu, koja bi obavezivala na ozbiljno kršenje izbornog procesa - rekao je danas u Sarajevu član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić nakon predstavljanja preliminarnih izbornih rezultata.

Na osnovu tih prijava članovi CiK-a ocijenili su da tokom provođenja općih izbora nisu se dešavala ozbiljna kršenja izbornog procesa.

Također i Odbor za sigurnost, potvrdio je predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić, saopćio da je izborni dan u nedjelju protekao na najvišem stepenu sigurnosti, izuzimajući nekoliko slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

Odbor za sigurnost općih izbora u BiH je formiran pri Ministarstvu sigurnosti BiH i u njegov rad su uključeni predstavnici svih sigurnosnih agencija u BiH i Centralne izborne komisije, od Granične policije, SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, entitetski MUP-ovi, MUP Kantona Sarajevo i jedan predstavnik Centralne izborne komisije.

"Odbor izražava zahvalnost sigurnosnim agencijama na dosadašnjem profesionalnom i učinkovitom djelovanju, kao i zahvalnost građanima Bosne i Hercegovine na mirnom i dostojanstvenom ponašanju tokom izbornog dana", kazao je Mikić.

Putem sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini Odbor će i dalje poduzimati aktivnosti na sigurnoj i nesmetanoj realizaciji preostalih obaveza, do okončanja cjelokupnog izbornog procesa u BiH.