Ponudio pokriti troškove
234

Mijatović tražio od Stanivukovića lokaciju za bistu Srđanu Aleksiću u Banjoj Luci

M. G.
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Vojin Mijatović obratio se danas gradonačelniku Banje Luke Drašku Stanivukoviću, pismom u kojem od njega traži da se odobri adekvatna lokacija u ovom gradu za postavljanje spomen biste Srđanu Aleksiću.

Kako kaže Mijatović, Aleksić je istinski heroj poznatom po tome što je izgubio život braneći sugrađanina islamske vjeroispovjesti od premlaćivanja 1993. godine u Trebinju.

"Srđanu Aleksiću je posthumno dodjeljenja Povelja Helsinškog odbora za ljudska prava u BiH, te je u više gradova Bosne i Hercegovini i Republike Srbije ovo junačko djelo obilježeno kroz imena ulica, spomen pločama, državnim odlikovanjima i manifestacijama", navodi Mijatović.

Dodao je da smatra da je Srđan Aleksić vršeći svoju ljudsku dužnost zaslužio između ostalog i spomen bistu u našem gradu kao poruku multikulturalnosti i poštovanja ljudskih vrijednosti civilizovanog društva.

"U skladu sa svim zakonskim propisima spreman sam kao potpredsjednik SDP BiH svojim ličnim sredstvima finansirati ovaj projekat", isitče Mijatović.