BiH
2

Mijatović: Širom svijeta sigurnost novinara sve više ugrožena

FENA
Dunja MIjatović
Dunja MIjatović
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović odala je danas počast medijskim radnicima širom svijeta i istaknula njihovu ključnu ulogu u razvoju demokratije, ususret Svjetskom danu slobode medija, koji se obilježava 3. maja.

"Svjetski dan medija služi kao podsjetnik koliko su važni slobodni mediji i njihova temeljna uloga u civilnom društvu", kazala je Mijatović.

"To je dan kad odajemo počast novinarima koji rade u sve težim uvjetima širom svijeta", dodala je.

Mijatović je, duboko zabrinuta, napomenula kako je širom svijeta sigurnost novinara sve više i više ugrožena, posebno naglasivši situaciju u Ukrajini.

"Zbog krize u Ukrajini i drugim konfliktnim zonama, sigurnost novinara, kako u fizičkom smislu tako i online, pod posebnom je prijetnjom, te s toga moramo zaustaviti napade, zastrašivanje, privođenje i pritvaranje pripadnika medija", kazala je Mijatović.

"Međunarodne organizacije moraju raditi zajedno kako bi izvršile pritisak na vlasti da omoguće sigurnost novinara", istaknula je

Ured Predstavnice OSCE-a za slobodu medija objavio je danas i drugo izdanje Vodiča za sigurnost novinara.

Mijatović će, zajedno s ostala tri specijalna izvjestitelja o slobodi medija iz Ujedinjenih naroda, Organizacije američkih država i Afričke komisije za ljudska prava i prava naroda, izdati zajedničku deklaraciju "O univerzalnosti i pravu na slobodu izražavanja“ tokom konferencije UNESCO-a u Parizu 6. maja, povodom Svjetskog dana slobode medija.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija prati razvoj situacije u oblasti medija u svih 57 država članica OSCE-a. Ona osigurava rana upozorenja o kršenjima slobode izražavanja i slobode medija, te promovira puno poštivanje obaveza prema OSCE-u u oblasti slobode medija, saopćeno je iz Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju.