Komesarka VE
33

Mijatović o migrantima i ljudskim pravima: Neke izjave političara u BiH su zaista šokantne

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je prije nekoliko dana pozvala na hitno zatvaranje impoviziranog migrantskog kampa Vučjak zbog neprihvatljivih i sramotnih uslova za život, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović danas je u Sarajevu pozvala vlasti BiH da se konačno aktiviraju na rješavanju migrantske krize.

Jedna od njenih prvih aktivnosti nakon imenovanja na poziciju bilo je pismo koje je poslala vlastima u BiH, koje se ticalo migracija i aktivnosti institucija o migrantskoj krizi. Kako kaže, nakon što je uvidjela da se situacija nije promijenila, već samo postaje gora, odlučila je posjetiti BiH.

"Bila sam šokirana situacijom na Vučjaku i moram to stalno ponavljati. Nije to jedini kamp koji sam posjetila, bila sam nedavno i u Grčkoj gdje je stanje katastrofalno. U Vučjaku sam vidjela ono što nikad prije nisam. To je najgora situacija u Evropi. Držati ljude u takvim uslovima je nečovječno i neprihvatljivo. Nikada taj kamp nije trebalo ni otvoriti. Vlasti ga sada jednostavno moraju zatvoriti, a ljudima koji su tamo osigurati adekvatan smještaj. Što vlasti duže čekaju, to je situacija gora. Vlasti nemaju nikakvog izgovora da ne intervenišu. Situacija se može riješiti jedino potpunim zatvaranjem kampa Vučjak. Država mora osigurati bolje prihvatne kapacitete, naročito na području Unsko-sanskog kantona", istakla je Mijatović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Mijatović je ranije razgovarala s predstavnicima gradske i kantonalne vlasti Unsko-sanskog kantona, a najavila je i sastanke s predstavnicima federalnih i državnih institucija u narednim danima. Ona naglašava da se cijela država mora uključiti u rješavanje problema migranata, od Federacije BiH, Republike Srpske do svih kantona.

"Postupanje s migrantima je test koliko je neko društvo naklonjeno ljudskim pravima. Nije samo BiH država s problemima o migrantima. I u drugim zemljama se to dešava, ali ja i dalje ne vidim da se naše vlasti kreću u pravcu rješavanja migrantske krize. Odbijaju preuzeti odgovornost iz različitih razloga. Pozivam sve političke lidere da se suzdrže od svoje stigmatizirajuće propagande. Neke izjave političara su zaista šokantne. Ovo je zaista sramotno što se dešava u BiH", kazala je Mijatović.

Komesarka za ljudska prava jučer je s ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semihom Borovac, razgovarala o najugroženijim kategorijama migranata. Zaključile su da se u Salakovcu mora osigurati smještaj za maloljetnike bez pratnje, a koji su evidentirani u kampu Vučjak.

Mijatović je i danas naglasila da se mora pomoći najugroženijim migrantima tokom zimskih dana. Ona kaže da ne može i ne zna gdje će ko ići i gdje koga smjestiti, ali država mora poštovati ono što je potpisala u konvencijama o ljudskim pravima.

"Stidim se načina na koji govorimo o migrantima", kazala je Mijatović. Ona je poručila medijima da moraju preuzeti odgovornost te kako država mora na bolji način registrovati migrante da bi znala šta oni žele.

Na pitanje medija šta će se desiti s migrantima ukoliko ne budu željeli otići iz Vučjaka, Mijatović je odgovorila da država mora riješiti taj problem.

"To što migranti poručuju da neće iz Vučjaka, to nije bitno. Država mora naći rješenje", dodala je Mijatović.

Idealno bi bilo, kaže komesarka, da postoji veći broj manjih prihvatnih kampova. Ipak, dodaje, njen posao nije da riješi problem u BiH, već da upozori na kršenje osnovnih ljudskih prava.