Na konferenciji OSCE-a
8

Mijatović: Mediji bez interneta u 2013. godini bit će nezamislivi

FENA
Dunja Mijatović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dunja Mijatović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović kazala je danas tokom svog pozdravnog govora na zatravanju dvodnevne međunarodne konferencije "Internet 2013 - Oblikovanje politika za unaprijeđenje slobode medija" u Beču da iako internet nije samo medij, mediji će u 2013. godini biti nezamislivi bez interneta.

Kazala je da je ova konferencija bila najopsežnija konferencija koju je ikada organizirala, a na brojnim sesijama razgovaralo se o problemi autorskih prava, govoru mržnje, problemima zaštite ljudskih prava posebno manjina i maloljetnika u digitalnom dobu, samoregulaciji, o pravima i odgovornosti na internetu, ali i o problemima s kojima se susreću urednici.

"Ovakve konferencije nas zbližavaju i omogućavaju da razgovaramo o problemima i rješenjima, a upravo to čini i internet samo ga se ne bismo smjeli toliko bojati", kazala je Mijatović.

Govoreći o regulaciji medija kazala je da prije regulacije interneta trebamo se zapitati koji je najbezbolniji način da se to i učini kao i koga želimo zaštiti tom regulacijom.

Istaknula je da je konferencija organizirana zahvaljujući doprinosu osam zemalja članica OSCE-a, a to su Austrija, Republika Češka, Francuska, Irska, Holandija, Norveška, SAD i Velika Britanija.

Napomenula je da su sve sesije dvodnevne konferencije rezultirale preporukama i idejama koje će biti objedinjene i dostupne svima za nekoliko dana, a preporuke su donijeli eksperti u internet legislativi, predstavnici civilnog sektora, predstavnici akademske zajednice iz svih 57 država članica OSCE-a.