Izmanipulisani su
118

Mijatović dan poslije događaja u Banjoj Luci: Neki od "boraca" su mi se izvinili, morali su doći za 50 KM

M. G.
Trojka jučer u prostorijama SDP-a BiH u Banjoj Luci
Trojka jučer u prostorijama SDP-a BiH u Banjoj Luci
Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine, Vojin Mijatović, jučer je u prostorijama Socijaldemokratske partije (SDP) u Banjoj Luci dočekao lidere stranaka Trojke nakon što je zabranjeno održavanje svečane akademije povodom Dana državnosti BiH u ovom gradu.
Iako je svečana akademija bila zabranjena, nekoliko desetina pripadnika boračkih udruženja dočekalo je predsjednike stranaka Trojke uz zvižduke i nacionalističke pjesme. Zahvaljujući jakim policijskim mjerama, susret je prošao bez incidenata.

👤DAN POSLE👤Na početku da pojasnim nisam ja došao u Banja Luku, ja sam tu od kad sam rođen i nikad otići neću, nisu...

Posted by Vojin Mijatovic on Sunday, November 26, 2023
Dan nakon ovih događanja, Mijatović se oglasio na društvenim mrežama, rezimirajući jučerašnje dešavanje.

"Na početku da pojasnim, nisam ja došao u Banju Luku. Ja sam tu od kad sam rođen i nikada otići neću. Nisu Neka, Dino, Edin došli, Banja Luka je njihova kao i moja. Posmatram jučer tih 30-ak 'boraca' - tužna slika izlaganog i izvaranog naroda, tužni, utučeni, plaćeni da dođu i da mrze. Znam barem pola tih staraca, nekoliko njih me zvalo i jučer i danas da se izvine, da mi kažu da su morali, da su im dali neku crkavicu", izjavio je Mijatović.

Kako kaže, nije zamjerio tim ljudima, ali se zapitao o njihovim životnim uvjetima, poslu, plaćanju računa te mogućnosti da kupe čokoladu unucima. Naglasio je da su ti ljudi izmanipulisani i da im je netko oduzeo sve, ostavivši ih s par zastava, 50 KM i "još jednom laži u nizu".

"Mi svi već danas moramo zajedno praviti bolje društvo gdje ćete živjeti dostojno kao svi normalni ljudi, gdje nećete morati mrziti, već biti sretni i živjeti dostojanstveno sa svojim unucima. Banja Luka nije Srbija i nikada neće biti, ali džaba nam i Banja Luka ako nastavimo ovakvim životom", poručio je ministar.

Mijatović je izrazio odlučnost u nastavku rada na stvaranju boljeg društva, ističući da će pružati ruke širom Bosne i Hercegovine jer to je, kako je naglasio, jedini put.

"Mi nismo ni oni koji vas lažu da će Republika Srpska biti država, kao ni oni kojima je Bosna i Hercegovina od Baščarsije do Marijin dvora", zaključio je Mijatović.