BiH
0

Mihaljević: Zaštićenom svjedoku ponuđen novac za lažno svjedočenje

BIRN Justice Report
Nastavak glavnog pretresa na suđenju Zdravku Mihaljeviću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženom za zločine nad civilima u Kiseljaku, odgođen je zbog “psihičke potresenosti i uznemirenosti” zaštićenog svjedoka.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, njihovom svjedoku je, noć uoči pojavljivanja na Sudu, nepoznata osoba ponudila novac za lažni iskaz.

Tužiteljica Slavica Terzić je rekla kako ju je Odsjek za zaštitu svjedoka Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) obavijestio da je sa zaštićenim svjedokom A noć prije suđenja “kontaktirala nepoznata osoba nudeći mu izvjesnu sumu novca”. Posljedica je “teško psihičko stanje, vidna potresenost i uznemirenost” svjedoka te nije u mogućnosti svjedočiti.

Tužiteljica je za Justice Report pojasnila da se incident dogodio 19. avgusta uveče, noć uoči suđenja, i to na adresi stanovanja zaštićenog svjedoka.

Tužilaštvo je najavilo da bi se svjedok A ipak trebao pojaviti na Sudu i to 29. avgusta, kada će biti nastavljeno suđenje Zdravku Mihaljeviću.

Mihaljević se tereti da je u periodu od aprila do kraja juna 1993. godine, kao pripadnik II bojne brigade HVO-a “Ban Josip Jelačić” iz Kiseljaka te kao zapovjednik Postrojbe za posebne namjene “Maturice”, počinio zločin protiv civilnog stanovništva u selu Tulice, Kiseljak.