{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mihaljević: Košmar u Tulicama

S
29.11.2007. u 13:07
0
0
Mihaljević: Košmar u Tulicama
0
Mihaljević: Košmar u Tulicama
Dvojica svjedoka Odbrane, Anto Cvijanović i Tibor Prajo, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su učestvovali u napadu na selo Tulice, tvrde da 12. juna 1993. godine nisu vidjeli optuženog Zdravka Mihaljevića. Obojica su rekla i kako smatraju da Mihaljević ne bi dozvolio ubistva civila da je bio prisutan u Tulicama.
“Iako Zdravka Mihaljevića ne podnosim, ipak odgovorno i decidno tvrdim da on nije bio u Tulicama u junu 1993. godine. Da je Zdravko bio tada u selu, smatram da ubijenih Bošnjaka sigurno ne bi bilo. On je mene 1992. i 1993. godine kaznio jer sam kršio pravila rata i navodno maltretirao Bošnjake”, rekao je svjedok Tibor Prajo.

Za napad, progon, mučenja i ubistva civila iz sela Tulice u junu 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti Zdravka Mihaljevića zvanog Pijuk, bivšeg pripadnika Druge bojne HVO-a “Ban Josip Jelačić” i kasnije zapovjednika Postrojbe za specijalne namjene “Maturice”.

U optužnici stoji da su u napadu na selo Tulice, pored Mihaljevića, učestvovali Vlatko Trogrlić, Anto Cvijanović, Stjepan Laco, Tibor Prajo, Ljubo Medić i Nikica Medić.

Tibor Prajo je 2002. osuđen na dvije i po godine zatvora zbog ovih zločina. Presudu, koju je potvrdio Vrhovni sud Federacije BiH, Prajo smatra “nepravednom” ističući da je 12. juna 1993. godine u Tulicama bio “košmar” u kojem je “svako radio šta je htio”.

“Sa položaja Srba artiljerijom su udarali po selu i oni su ga satrali. Mi smo ranije bili upozoreni da će biti tako, te da ćemo mi samo provjeriti selo kasnije. Vojska je tada nosila maskirne uniforme, a ja sam bio go do pasa i imao dva redenika i vojničke čizme”, rekao je Prajo i dodao da su u napadu na selo učestvovali i pripadnici Vojske Republike Srpske.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok Prajo je istakao da je poslije rata čuo za ubistva ljudi u Tulicama, ali da ne zna koje su nacionalnosti bili – jer “nisam ih ja strijeljao i vadio lične karte da vidim ko su”.

“Uvijek sam bio častan i pošten, i govorio sam istinu, pa i na svom suđenju, jer ne mogu ništa nositi na savjesti”, rekao je Prajo.

Svjedok Prajo se na kraju svog svjedočenja obratio i Sudskom vijeću.

“Nemojte dozvoliti da još jedna nevina osoba bude zatvorena. Odgovorno vam tvrdim da on nije bio u Tulicama i ‘Maturicama’. Vodite me na detektor laži ako mislite da ne govorim istinu”, rekao je Prajo.

Drugi svjedok Odbrane, Anto Cvijanović, istakao je da je 12. juna 1993. godine kao pripadnik HVO-a učestvovao u napadu na Tulice, ali da nije vidio Mihaljevića i strijeljanje civila.

“Mi smo u Tulicama samo pretresali kuće i tražili oružje. Kasnije sam saznao da je bilo zarobljenih, ali ja ne znam gdje su odvedeni, a neki su pričali i da je bilo mrtvih”, obrazložio je Cvijanović.

Tužilaštvo BiH nije za svjedoka Cvijanovića imalo pitanja o njegovoj umiješanosti u zločine počinjene u Tulicama.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 3. decembar 2007. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: