BiH
0

Mihaljević: Košmar u Tulicama

Sarajevo-x.com / BIRN
Dvojica svjedoka Odbrane, Anto Cvijanović i Tibor Prajo, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su učestvovali u napadu na selo Tulice, tvrde da 12. juna 1993. godine nisu vidjeli optuženog Zdravka Mihaljevića. Obojica su rekla i kako smatraju da Mihaljević ne bi dozvolio ubistva civila da je bio prisutan u Tulicama.

“Iako Zdravka Mihaljevića ne podnosim, ipak odgovorno i decidno tvrdim da on nije bio u Tulicama u junu 1993. godine. Da je Zdravko bio tada u selu, smatram da ubijenih Bošnjaka sigurno ne bi bilo. On je mene 1992. i 1993. godine kaznio jer sam kršio pravila rata i navodno maltretirao Bošnjake”, rekao je svjedok Tibor Prajo.

Za napad, progon, mučenja i ubistva civila iz sela Tulice u junu 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti Zdravka Mihaljevića zvanog Pijuk, bivšeg pripadnika Druge bojne HVO-a “Ban Josip Jelačić” i kasnije zapovjednika Postrojbe za specijalne namjene “Maturice”.

U optužnici stoji da su u napadu na selo Tulice, pored Mihaljevića, učestvovali Vlatko Trogrlić, Anto Cvijanović, Stjepan Laco, Tibor Prajo, Ljubo Medić i Nikica Medić.

Tibor Prajo je 2002. osuđen na dvije i po godine zatvora zbog ovih zločina. Presudu, koju je potvrdio Vrhovni sud Federacije BiH, Prajo smatra “nepravednom” ističući da je 12. juna 1993. godine u Tulicama bio “košmar” u kojem je “svako radio šta je htio”.

“Sa položaja Srba artiljerijom su udarali po selu i oni su ga satrali. Mi smo ranije bili upozoreni da će biti tako, te da ćemo mi samo provjeriti selo kasnije. Vojska je tada nosila maskirne uniforme, a ja sam bio go do pasa i imao dva redenika i vojničke čizme”, rekao je Prajo i dodao da su u napadu na selo učestvovali i pripadnici Vojske Republike Srpske.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok Prajo je istakao da je poslije rata čuo za ubistva ljudi u Tulicama, ali da ne zna koje su nacionalnosti bili – jer “nisam ih ja strijeljao i vadio lične karte da vidim ko su”.

“Uvijek sam bio častan i pošten, i govorio sam istinu, pa i na svom suđenju, jer ne mogu ništa nositi na savjesti”, rekao je Prajo.

Svjedok Prajo se na kraju svog svjedočenja obratio i Sudskom vijeću.

“Nemojte dozvoliti da još jedna nevina osoba bude zatvorena. Odgovorno vam tvrdim da on nije bio u Tulicama i ‘Maturicama’. Vodite me na detektor laži ako mislite da ne govorim istinu”, rekao je Prajo.

Drugi svjedok Odbrane, Anto Cvijanović, istakao je da je 12. juna 1993. godine kao pripadnik HVO-a učestvovao u napadu na Tulice, ali da nije vidio Mihaljevića i strijeljanje civila.

“Mi smo u Tulicama samo pretresali kuće i tražili oružje. Kasnije sam saznao da je bilo zarobljenih, ali ja ne znam gdje su odvedeni, a neki su pričali i da je bilo mrtvih”, obrazložio je Cvijanović.

Tužilaštvo BiH nije za svjedoka Cvijanovića imalo pitanja o njegovoj umiješanosti u zločine počinjene u Tulicama.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 3. decembar 2007. godine.