{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mihajlo Mihajlović osuđen na doživotni zatvor

N
23.3.2004. u 23:08
0
0
Mihajlo Mihajlović osuđen na doživotni zatvor
0
Mihajlo Mihajlović osuđen na doživotni zatvor
Mihajlo Mihajlović (25) osuđen je danas u Stockholmu na doživotni zatvor za ubistvo švedske ministrice vanjskih poslova Anne Lindh u septembru prošle godine.
Mihajlović će također morati platiti Bo Holmbergu, suprugu Lindove, i njihovoj djeci Filipu i Davidu odštetu od 150.000 kruna (20.075 američkih dolara), javila je agencija Asosiated Press.

Sud je uvažio zahtjev tužitelja Agnete Blidberg da Mihajlović osudi na doživotni zatvor za ubistvo s obzirom da nije bilo sumnje da je on "imao namjeru ubiti, a ne samo raniti" Annu Lindh 10. septembra prošle godine, kada je na nju naletio u robnoj kući u središtu Stockholma.

Činjenica je da je Mihajlović "upotrijebio opasno oružje i da je držao nož dvjema rukama prilikom napada (...) što pokazuje da se radi o velikom nasilju. Lokalizacija ozljeda i njihova veličina također ukazuju na namjeru da se oduzme život", ocijenila je porota.

Zločin je okarakteriziran kao ubistvo, s obzirom da je Mihajlović imao namjeru ubiti Lindh (46), koja je iskrvarila i umrla dan poslije napada, prenijela je agencija France Presse.

Prilikom suđenja u januaru sud je utvrdio krivicu Mihajlović koji je priznao zločin, ali je zatražio psihijatrijsku ekspertizu prije izricanja presude.

Stručnjaci su utvrdili kaznenu odgovornost Mihajlović i ocijenili da u trenutku zločina "nije patio od poremećaja čija bi priroda mogla smanjiti njegovu uračunljivost", prenijela je francuska agencija.

"Presuda ne predstavlja iznenađenje", rekao je Mihajlovićev odvjetnik Peter Altin i najavio žalbu.

Haopšenje Mihajlovića i njegovu osudu većina Šveđana doživjela je kao olakšanje zbog još uvijek nerazriješenog ubistva premijera Ulofa Palmea, kojega je nepoznati napadač ubio 1986.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: