BiH
0

Mihajlica: Špirić mora upoznati Skupštinu RS-a i javnost o detaljima SSP-a

FENA
Srpska radikalna stranka Republike Srpske (SRSRS) smatra da je neophodno da Narodna skupština RS-a bude upoznata o osnovom sadržaju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom (SSP) i traži od predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića da javnost upozna o tom dokumentu.

Predsjednik radikala RS-a Milanko Mihajlica upozorio je na pres-konferenciji u Banjoj Luci da šira javnost RS-a "uopšte" nije upoznata o tom sporazumu za koji su institucije BiH nespremne i nesposobne da preuzmu obaveze i odgovorost u njegovom provođenju.

Iz tog razloga, dodao je, najveću štetu imat će domaća proizvodnja koja je potpuno nezaštićena i bit će izložena konkurenciji na koju objektivno ne može da odgovori.

"Sigurno je i da će RS biti izložena pritiscima i uslovljavanjima, te novim obavezama nakon što je jučer potpisan SSP u smislu prenošenja dodatnih nadležnosti na državu i jačanja njenih institucija", upozorio je predsjednik SRS RS-a.

Ponovio je i da je "paradoksalno" da BiH koja je "pod nezvaničnim protektoratom" u stanju da potpiše SSP.

"Jasno je da se u BiH i dalje krše ljudska prava, da je stanje u medijima alarmantno i na sceni je apsolutno dominantan uticaj vladajućih struktura na medije, stepen kriminala je na enormno visokom nivou, a vlast i na nivou entiteta i države radi samo za svoj interes", upozorio je Mihajlica.

S aktuelnim vlastima u BiH, dodao je, ne vidi se bilo kakav razlog za zadovoljstvo činjenicom da je potpisan SSP i on bar za sada "podsjeća na farsu".