BiH
0

Mihajlica: Presedan za Srebrenicu proširio bi se i na druge općine RS-a

FENA
Za Srpsku radikalnu stranku Republike Srpske (SRS RS) neprihvatljiva je izmjena izbornih pravila kada je u pitanju Srebrenica i smatra SNSD i PDP odgovornim za uvođenje tog presedana.

Ovo je danas izjavio predsjednik radikala RS-a Milanko Mihajlica ističući da ukoliko se sada za Srebrenicu učini taj presedan, postavlja se pitanje ko će sutra spriječiti da se lokalni izbori npr. u Brčkom, Bratuncu, Osmacima, Prijedoru ili nekoj drugoj općini RS-a ne provode na isti način.

Mihajlica je na pres-konferenciji u Banjoj Luci optužio lidere SNSD-a Milorada Dodika i PDP-a Mladena Ivanića da su, iako su njihovi poslanici u Parlamentu BiH prije mjesc dana bili protiv izmjena Izbornog zakona kada je u pitanju Srebrenica, sada podržali te izmjene, čime su doveli, naveo je, u pitanje interese RS-a i lokalnog srpskog stanovništva u Srebrenici.

On je kritikovao Vladu i vladajući SNSD-e za zloupotrebu sredstava od prodaje “Telekoma RS-a”, navodeći da su ona uglavnom usmjerana na potrošnju i djelimično za izgradnju infrastrukturnih objekata “po sistemu ortakluka”, umjesto da su iskorištena za oživljavanje privrede i povećanje zaposlenosti.

Naglasio je i da ne treba vršiti rekonstrukciju aktuelne entitetske Vlade, jer bi za RS bio najbolji opoziv cijele Vlade na čelu sa Miloradom Dodikom.

“Nema ni jednog ministra koji može da dobije prolaznu ocjenu”, rekao je Mihajlica, naglasivši da se to posebno odnosi na ministre unutrašnjih poslova, poljoprivrede i zdravstva i socijalne zaštite.