|

Mihajlica: Apsurd da sporazum potisuje predsjedavajući u ostavci

Mihajlica: Apsurd da sporazum potisuje predsjedavajući u ostavci
0
F
FENA
4.12.2007. u 13:46
0
komentara
0

dijeljenja
Mihajlica: Apsurd da sporazum potisuje predsjedavajući u ostavci Foto: Reuters
Srpska radikalna stranka RS-a (SRSRS) smatra da je današnje parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU "koja je pod protektoratom, paradoks, farsa, prevara i velika sramota za samu EU“.
Predsjednik radikala RS-a Milanko Mihajlica rekao je na pres-konferenciji da je "apsurd što će sporazum parafirati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u ostavci i što će političari na vlasti pokušati da prikažu kako su oni zaslužni za to".

"Velika je farsa i što EU potpisuje sporazum sa zemljom koja je pod protektoratom, jer to, između ostalog, pokazuje i jučerašnje Lajčakovo objavljivanje odluke kojom se donosi autentično tumačenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH", naveo je Mihajlica.

Iznio je stav da su tragikomične izjave kako je ovo historijski dan "jer je pitanje koju će cijenu Milorad Dodik i Mladen Ivanić dogovoriti i šta će RS platiti za potpisivanje Sporazuma BiH s EU"

Dodao je i da njegova stranka nije protiv procesa koji vode ka približavanju EU, ali pod pretpostavkom da se očuvaju institucije RS-a i da se ne dovodi u pitanje njeno postojanje i pod pretpostavkom da EU nije za nezavisnost Kosova.

Istaknuo je i da su Mostarska deklaracija, Akcioni plan za reformu policije i dogovor o funkcioniranju Parlamentrane skupštine BiH i Vijeća ministara BiH u suprotnosti s ustavima RS-a i BiH, te stavovima Narodne skupštine uz ocjenu da se ovim ne zaustavlja prijenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH, već je "najnovijom prevarom" omogućeno ukidanje MUP-a RS-a, jer će entitetska policija biti samo jedan dio policijske strukture BiH.

Predsjednik radikala RS-a je, povodom oglašavanja Saveza za borbu protiv kriminala u RS-u u vezi s nedavnim ubistvom u Banjoj Luci Milana Vukelića, zatražio da se oglase premijer RS-a i ministar unutrašnjih poslova, odnosno da Milorad Dodik smijeni Stanislava Čađu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.