Alarmi zvone
40

Migrantski val prijeti da će "potopiti" Evropu, BiH registrovala 66 posto više ilegalnih pokušaja ulazaka

D. Be.
Foto: Pixsell/Armin Durgut
Foto: Pixsell/Armin Durgut
Veliki val ilegalnih migranata posljednjih sedmica natjerao je brojne članice Evropske unije na strožije kontrole na granicama, a najviše zabrinjavaju pozivi na podizanje žica između EU i trećih zemalja.

Evropa je sve manje empatična prema migrantima, a zemlje se uveliko planiraju ozbiljno obračunati sa osobama koje na ilegalne načine pokušavaju ući u eurozonu.

Na tom putu jedna od ruta je, kao i ranije, Bosna i Hercegovina, a ogroman broj migranata sada pokušava dotaći tlo EU putem mora - pritisak na Italiji) i preko Bjelorusije prema Poljskoj i Njemačkoj.

Neki strahuju da bi novi migrantski val mogao biti veći od onog iz 2015. godine.

Dakle, svi signali govore da će i istočne granice BiH u narednim mjesecima pod još većim pritiskom, a zvanični podaci do kojih je došao Klix.ba pokazuju da je alarm već odavno upaljen ako se uporedi prvih šest mjeseci ove godine sa prvim polugodištem 2022.

Pripadnici Granične policije BiH, u prvih šest mjeseci ove godine, u nezakonitom prelasku državne granice, kao i u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice otkrili više od 4.500 osoba, za razliku od prošle godine kada je, u istom razdoblju, otkriveno više od 2.700 osoba.

To je čak 66,67 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema državljanstvima, najviše je državljana Afganistana, Turske, Pakistana, Maroka i Bangladeša.

Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prijelaza, odnosno u graničnom pojasu, a u prvih šest mjeseci, zabilježena su i 33 krivična djela "Krijumčarenje ljudi" i "Organiziranje skupine ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata".

"Pripadnici Granične policije BiH sa svim raspoloživim materijalno-tehničkih sredstvima i kadrovskim kapacitetima poduzimaju mjere i radnje, sukladno zakonu, s ciljem učinkovite zaštite državne granice i suzbijanja nezakonitih migracija", poručuju iz GP.

Izvor: Frontex
Izvor: Frontex

O tome da države već poduzimaju ozbiljne korake govori i podatak da je Slovenija uvela policijske punktove u blizini graničnih prijelaza s Hrvatskom, po uzoru na Italiju.

A da je veliki pritisak i na Hrvatsku potvrdio je Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu MUP-a. On je kazao da je hrvatska policija ove godine zabilježila 54.593 nezakonita prelaska granice, što je čak 140 posto više nego prošle godine.

"Svi su tražili azil. To mnogo govori. To govori o tome da krijumčari i migranti dobro znaju sustav Evropske unije, da svojim davanjem otisaka znaju da je mala šansa da će biti vraćeni i znaju da imaju slobodu kretanja dok su u Hrvatskoj”, izjavio je Ničeno.

U Evropi, trend nelegalnih prelazaka granice je sve veći, a počeo je 2022. godine. Granična agencija Evropske unije (Frontex) otkrila je oko 330.000 nelegalnih prelazaka granice prošle godine, što je porast od 64 posto u odnosu na 2021. godinu i najveći broj od 2016. godine.

Najveća povećanja zabilježena su na rutama Zapadnog Balkana i istočnog Sredozemlja s brojkama koje su porasle za 136 posto, odnosno 108 posto. Samo zapadnobalkanska ruta predstavljala je 45 posto svih neregularnih ulazaka u 2022. godini.