Priča iz kampa
15

Migrantska kriza u BiH: Novca za rješenje ima, ali nedostaje politička volja

M. G.
Više od osam hiljada izbjeglica i migranata trenutno se nalazi u našoj zemlji. Većina ih je smještena u kolektivnim centrima, u okolici Sarajeva i na granici s Hrvatskom oko Bihaća.

Veliki broj njih, između dvije i tri hiljade, nalazi se po šumama i livadama u Unsko-sanskom kantonu, jer nema dovoljno kapaciteta u migrantskim kampovima. Zima je na pragu i njihova je sudbina neizvjesna. Novinar Tony Birtley iz Al Jazeere, koji je tokom rata izvještavao iz naše zemlje, posjetio je kamp Miral u Velikoj Kladuši.

Razgovarao je s migrantima o problemima zbog kojih su otišli iz svojih država, ali i o problemima s kojima se susreću pokušavajući da se "dočepaju" Evrope.

U gradu je zatekao ljude koji ne žele migrante na ulicama, a u kampu je zatekao migrante bez osnovnih životnih uslova.

"Ovo nije zatvor, ovo je kamp Miral skladište je postalo novi dom za veliki broj izbjeglica i migranata kojima je posljednja stanica prije Evropske unije. Za njih se može reći da imaju sreće, uslovi su bazični, ali imaju osnovno: Krov nad glavom, grijanje i čistu vodu. Za razliku od njih, mnogi koji se nalaze u šumama nemaju ni to. Nebrojeno puta su pokušali preći granicu, ali ih je hrvatska policija, često nakon premlaćivanja i pljačkanja, uvijek vraćala nazad", kaže Birtley.

Razgovarao je i sa šefom misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH i subregionalnim koordinatorom za Zapadni Balkan Peterom van der Auweraertom.

"Najgora od svega je činjenica da u većini humanitarnih kriza nemamo dovoljno novca da pomognemo svima. U ovom slučaju imamo novac da pomognemo svima i da ih smjestimo u odgovarajuće centre, ali zbog nedostatka političke volje u BiH i nedonošenja odluka nismo u mogućnosti to uraditi", kaže Auweraert.