Hrvati nisu došli
3

Migrantska kriza odgodila Skupštinu HNK, Špago poručio da "previše prepadaju građane"

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Za danas zakazana sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona nije održana zbog nedolaska zastupnika iz Kluba Hrvata, koji su to jučer i najavili.

Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini HNK problematizirao je smještaj migranata u Salakovac te zatražio smjenu državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića.

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK, kazao je kako je Kolegij Skupštine prije sedam dana jednoglasno donio odluku o zakazivanju sjednice te donio prijedlog dnevnog reda, a da je danas dobio zaključak Kluba Hrvata u kojem stoji da za njih današnja sjednica nema smisla dok se ne održi vanredna sjednica vezana za stanje sigurnosti u kantonu.

"Ako ima potrebe za vanrednim sjednicama, onda ima poslovnička procedura za raspravu o tim pitanjima te se takva sjednica može zakazati i danas ili sutra, čim se dobiju materijali o kojima zastupnici mogu raspravljati", kazao je Špago.

Špago je kazao da se previše potencira pitanje sigurnosti, da pet ili šest dana nema informacija da je neko od migranata po bilo kojem osnovu narušio stanje sigurnosti u ovom kantonu.

"Previše prepadamo građane, ali i sve one koji prolaze kroz naš kanton, ljudima koji su u nevolji i trenutno su smješteni u Salakovcu", izjavio je Špago.

On je kazao i da je logično da za stvari koje ne funkcionišu odgovornost snosi vlada, ali je opovrgao optužbe da po pitanju policijskog komesara Ilije Lasića, kojeg je sud proglasio nelegitimno izabranim, SDA ima prešutni dogovor s HDZ-om.

"Da je tako ne bi ministar finansija obustavio platu Iliji Lasiću, jer smatramo da je zakonska obaveza da se sve što nije u skladu sa zakonom ne isplaćuje iz budžeta. Općinski sud Mostar već sedam ili osam mjeseci ne reaguje na zahtjev tužitelja Amira Begića za izvršenje presude. Iz toga možemo zaključiti o čemu se radi, a SDA smatra da je odluka kantonalnog suda konačna", kazao je Špago.

Dodao je kako oni nisu u stanju da Lasiću kažu da ne može dolaziti na posao te je podsjetio na septembarsku sjednicu vlade na kojoj je u jednoj tački dnevnog reda bilo predloženo da se Lasić razrješava funkcije, a u drugoj da se ponovo imenuje.

Anel Kljako, zastupnik SBB-a u Skupštini HNK, je izjavio da je ponovo na sceni ucjenjivačka politika HDZ-a.

"Mene je iznenadilo da ni zastupnici vladajuće SDA nisu svi prisutni na sjednici, što je poruka građanima da su oni zajedno dogovorili da ove sjednice danas ne bude. Apsolutno smo za to da se razgovara o problemu sigurnosti, a htjeli smo i ranije razgovarati o nedostatku policijskog kadra. Ne smatramo da je to prioritet, već da je trebalo održati sjednicu koja je zakazana", kazao je Kljako

Najavljena je sjednica Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK koja će razmatrati posljednja dešavanja i donijeti odgovarajuće zaključke.