Kamp Ušivak
78

Migrantima u Sarajevu preporučuju vakcinaciju Astra Zenecom kako bi lakše mogli preći u EU

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U migrantskom kampu Ušivak u Hadžićima danas je počeo proces vakcinacije punoljetnih migranata koji borave u ovom kampu, a zdravstvene službe su ovoj populaciji na raspolaganje stavili vakcine AstraZeneca i Sinopharm.

Koordinator za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo Ademir Spahić prisustvovao je početku vakcinacije migranata te je naglasio kako je JU Domovi zdravlja KS ovu aktivnost sproveo na osnovu inicijative s državnog nivoa, IOM-a i drugih institucija.

"Na osnovu inicijative s državnog nivoa, i drugih institucija, Dom zdravlja Kantona Sarajevo i ja kao koordinator donijeli smo odluku da vakcinišemo sve migrante koji pristaju na vakcinaciju. Od sutra krećemo s vakcinacijom migranata i u Blažuju i nadam se da će odziv biti što veći kako bismo zaštitili i ovu populaciju", rekao je Spahić.

Ademir Spahić (Foto: D. S./Klix.ba)
Ademir Spahić (Foto: D. S./Klix.ba)

Kako je naveo Spahić, migranti u ovom slučaju mogu birati između AstraZeneca i Sinopharm vakcina s tim što im se preporučuje AstraZeneca zbog eventualnog prelaska granice i boravka unutar EU koja priznaje ovu vakcinu, što je istovremeno i paradoksalno s obzirom da migranti doslovno trpe torture u pokušaju da dođu do zemalja EU.

"Za njih je planirana AstraZeneca vakcina jer Evropska unija još uvijek nije priznala Sinopharm. S obzirom da oni migriraju i ka EU, gledali smo da vakcina koju primaju bude priznata u EU. AstraZeneca se također pokazala i kao dobra zaštita, i mi smo u Kantonu Sarajevo stanovništvo najviše vakcinisali ovom vakcinom", naveo je Spahić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Kamp menadžerica ispred IOM-a Azra Ibrahimović poručila je kako su zvaničnici ove organizacije već obavijestili migrante o početku vakcinacije te je naglasila kako su migranti pozitivno reagovali na ovaj potez.

"Mi smo u svakodnevnom kontaktu s njima i pripremali smo ih za vakcinaciju. Prenijeli smo njihovu zainteresovanost prema Službi za poslove sa strancima te smo tražili da ih uvrste na listu onih koji će biti vakcinisani. Za nas kao IOM niko nije siguran dok nisu svi sigurni i to nas vodi ka tome da svima pomognemo. Ovo je jedan od projekata koje radimo za prevenciju koronavirusa uključujući i i nabavku zaštitinih maski, antigenskih testova i trudit ćemo se da obuhvatimo što veći broj migrantske populacije kako s vakcinacijom tako i s drugim mjerama", rekla je Ibrahimović.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Doktorica Emina Kurtagić, epidemiologinja u Kantonu Sarajevo, rekla je kako se preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) odnose i na vakcinaciju osoba koje se nalaze u kolektivnim smještajima što se ovim činom i ispunjava.

Doktorica Emina Kurtagić (Foto: D. S./Klix.ba)
Doktorica Emina Kurtagić (Foto: D. S./Klix.ba)

Također, navela je kako je prema trenutno dostupnim podacima većina migranata koji su vakcinisani na području Kantona Sarajevo mlađe životne dobi.

Povodom početka vakcinacije, prisutnima se obratio i Danyal Hozharry, migrant koji je smješten u kampu Ušivak, te je naglasio kako je sretan zbog početka vakcinacije.

"Sretan što sam se vakcinisao jer mogu zaštiti sebe, ali i druge te mogu slobodnije ulaziti u prostorije, restorane, tržne centre ali i prelaziti granicu", rekao je Hozharry.

Danyal Hozharry (Foto: D. S./Klix.ba)
Danyal Hozharry (Foto: D. S./Klix.ba)

Poručio je kako svoju put namjerava nastaviti prema Evropskoj uniji te da će prema zemljama članicama krenuti kada se steknu uslovi za to.

"Kada obezbijedim finansije, planiram nastaviti put prema EU. Također, put će uslovljavati i dobre vremenske prilike, a vakcinacija je svakako proces koji će nam olakšati boravak u EU", zaključio je Hozharry.