Borba za bolje sutra
120

Migranti u Tuzli: Preko BiH želimo doći do Njemačke

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Manje grupe migranata svakodnevno je moguće vidjeti na ulicama Tuzle. Uglavnom su u našu zemlju ušli iz Srbije, a u Tuzlu su stigli preko Zvornika i Kalesije. U potrazi za boljim sutra cilj im je u konačnici doći do neke od razvijenijih evropskih zemalja, uglavnom Njemačke.

Prilikom dolaska u Tuzlu grupe migranata su uglavnom oslonjene na građane, jer se ne odluče svi obratiti Terenskom centru Službe za poslove sa strancima BiH koji se nalazi u ovom gradu.

Građani im pretežno nude hranu i vodu, ali i objašnjavaju kojim putem trebaju ići kako bi stigli do Glavne autobuske stanice u Tuzli, odakle će redovnom autobuskom linijom krenuti prema Sarajevu.

Među onima koji su odlučili posjetiti Terenski centar Službe za poslove sa strancima BiH je i Ibrahim Ahmad koji je u Tuzlu došao iz Afganistana.

Priča nam da je nakon nekoliko mjeseci s grupom prijatelja uspio doći do Bosne i Hercegovine. Ruta je upravo bila preko Srbije, a do Tuzle su pješačili šest dana.

Ovim putem, navodi on, žele pokušati nastaviti svoje kretanje prema zemljama Evropske unije.

"Ovdje smo stigli, veoma smo umorni. U putu nam se pridružilo još nekoliko osoba iz Pakistana, a sada smo se odlučili obratiti za pomoć ovoj instituciji (Terenski centar Službe za poslove sa strancima BiH, op.a.). Ovdje se ne planiramo zadržavati, jer želimo ići u Evropsku uniju, u Njemačku ili neku drugu državu koja bi nas prihvatila", govori nam Ibrahim Ahmad.

Za razliku od njegovih preplašenih prijatelja, ovaj Afganisanac prilično je otvoren za razgovor.

"Iz Tuzle želimo autobusom otići u Sarajevo, a nakon toga u Bihać. Napolju je veoma hladno pa nam je potrebna deblja odjeća, jakne i deke, a u slučaju kiše i kabanice. Mnogo lakše je bilo u ljetnom periodu, jer su bile više temperature zraka. Hrane i vode nam zasad ne nedostaje, u Tuzli smo prihvaćeni lijepo, niko nam nije pravio probleme, a nekoliko građana nam je ponudilo i svoju pomoć, oni su nas doveli do ovog centra u kojem su nas također ljubazno primili, popunili smo formulare i sada čekamo da ih predamo", nastavlja Ibrahim Ahmad.

Nedugo nakon našeg razgovora Ibrahim Ahmad se sa svojim prijateljima zaputio prema Glavnoj autobuskoj stanici, odakle će krenuti put Sarajeva te se dalje snalaziti kako znaju i umiju.

Na području Tuzle ne postoji nikakav prihvatni centar za migrante u kojem bi mogli boraviti izvjesno vrijeme, u slučaju potrebe ranije se za medicinski tretman izbjeglica ponudio Crveni križ.

Za razliku od Bihaća, migranti dosad na području Tuzle, ali i okolnih mjesta nisu pravili incidente.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona prate situaciju, a dosad je u nekoliko akcija spriječeno krijumčarenje migranata.