Višestruki identiteti
110

Migranti u Hercegovini sve agresivniji, policija u problemima

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Policajci u Hercegovačko-neretvanskom kantonu imaju sve više problema s migrantima koji koriste lažna imena, a u posljednje vrijeme su i agresivniji nego ranije.

Iz MUP-a podsjećaju kako je 18. maja 2018. godine na područje HNK iz Sarajeva prebačeno je 297 migranata, koji su smješteni u Izbjeglički centar Salakovac, sjeverni dio opštine Mostar.

"Pripadnici policijskih snaga MUP-a HNK od dolaska migranata do danas prema njima postupaju u skaldu sa propisima BiH i međunarodnog prava, koje na poseban način štiti ljudska prava migrantske populacije. Pored migranata koji su smješteni u IC Salakovac velik broj njih je ilegalno odnosno krijumčarskim rutama stigao na područje HNK, tako da imamo migranata iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom Palestina, Iran, Alžir, Bangladeš, Maroko", navode oni.

Za vremenski period od 18. maja 2018. godine do 30. aprila 2019. godine policijski službenici MUP-a HNK pronašli su još 330 migranata, te proveli Zakonom predviđene procedure.

"Za isti vremenski period koji je naveden, policijski službenici i MUP-a HNK na razini dnevnih događanja evidentirali su 118 intervencija policije prema migrantima. Pored narušavanja javnog reda i mira migranti su na području HNK izvršili 24 krivična djela krađe, teške krađe, oštećenje tuđe stvari te napade na ovlaštene službene osobe", stoji u saopćenju.

Dodaju kako se policijski službenici Uprave policije MUP-a HNK susreću se sa nizom poteškoća u provođenju operativnih mjera prema migrantima kao što su i problemi utvrđivanja identiteta i zakonske prepreke pri procesuiranju.

"Isto tako migranti pokazuju sve veću agresivnost prema policiji u vršenju policijskih poslova, te su sve češći napadi na ovlaštene službene osobe. Pri vršenju krivičnih djela migranti koriste lažna imena, tako da imamo evidentirano, da isto lice izvrši više krivičnih djela pod različitim imenima", stoji u saopćenju MUP-a HNK.