Problemi na granici
45

Migranti se dosjetili novog ilegalnog i nasilnog načina da iz BiH uđu u EU: Pun kombi i gas preko granice

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Granična policija Bosne i Hercegovine već duži niz godina suočava se sa problemom ilegalnih prelazaka migranata te pokušaja krijumčarenja. Međutim, od nove godine je ovaj problem eskalirao, a kako saznaje Klix.ba riječ je o nasilnim pokušajima prelaska granice pomoću motornih vozila.
Iz Granične policije BiH su za Klix.ba potvrdili da je od početka 2024. godine, više od 1.600 osoba zatečeno u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice.

Međutim, prema saznanjima Klix.ba, nedavno su se na malograničnim prijelazima Hadžin potok i Babina greda bilježili nasilni prelasci granice i to kombi vozilom. Naime grupa migranata je na tim manjim graničnim prijelazima kombi vozilom, pod velikom brzinom, prelazila državnu granicu, a tom prilikom je čak jedna policijska službenica MUP-a Hrvatske povrijeđena.

"Krećući se iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, bez zaustavljanja, izbjegavajući graničnu kontrolu, na području Slunja. Tom prilikom je na graničnom prijelazu bila i policijska službenica koja je skokom u stranu izbjegla nalet vozila. Nakon toga su policijski službenici na području općine Cetingrad zaustavili vozilo i tom prilikom se vozač dao u bijeg, ali je ubrzo uhvaćen", rečeno je iz MUP-a Hrvatske.

Da se radi o nasilnim prelascima državne granice, također su potvrdili iz Granične policije BiH.

"Granična policija BiH je zabilježila i nekoliko pokušaja nasilnih prelazaka državne granice vozilom, prilikom pokušaja krijumčarenja migranata, na području u zoni odgovornosti Terenskog ureda Sjeverozapad-Bosanska Gradiška. Takve osobe su vrlo brzo identificirane i lišene slobode. Pripadnici Granične policije BiH kontinuirano rade na sprječavanju nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi te u saradnji sa susjednim zemljama provode mješovite patrole, razmjenjuju informacije i poduzimaju sve mjere i radnje s ciljem zaštite državne granice", poručili su iz Granične policije BiH.

O ovim incidentima obaviješteno je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, što su nam također i potvrdili.

"Do incidenata je došlo na prijelazima Bogovolja - Hadžin Potok, Pašin Potok - Zagrad i Kordunski Ljeskovac - Tržačka Raštela. Radi se o događajima u kojima su krijumčari, u vozilima u kojima su se nalazili migranti, preko navedenih pograničnih graničnih prijelaza iz Bosne i Hercegovine pokušali nasilno ući u Hrvatsku, bez stajanja i bez da je prethodno obavljena granična kontrola. O navedenim događajima upoznata je i Granična policija BiH te je ujedno zatraženo poduzimanje odgovarajućih mjera s BiH strane kako bi prevenirali pokušaje probijanja krijumčara vozilom preko graničnih prijelaza u Hrvatsku", kazali su iz MUP-a Hrvatske za Klix.ba.

Inače, migrantska kriza je dugogodišnji problem u BiH, a članovi Koordinacionog tijela za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini su na svom posljednjem sastanku održanom početkom ovog mjeseca konstantovali da je glavni problem nedostatak policijskih službenika.

"Predstavnici sigurnosnih agencija su kao jedan od ključnih problema istakli nedostatak policijskih službenika za efikasnu zaštitu granice i osiguranje privremenih prihvatnih centara za migrante", saopćeno je nakon sastanka koordinacionog tijela.

Da se kontinuirano radi na rješavanju migrantske krize svjedoči i nova najava koja je stigla iz Evropske unije, a kojom je obećana finansijska pomoć u vrijednosti od 6,4 miliona eura za jačanje upravljanja granicama i migracijama u Bosni i Hercegovini.

Od 2017. godine, broj migranata koji prolaze kroz BiH povećao se 1,6 puta, uz kontinuirani porast u 2022. i 2023. godini. Kako bi se riješili ti problemi, ovaj projekat koji finansira EU usredotočit će se na poboljšanje integriranog upravljanja granicama sukladno standardima ljudskih prava. Projekat će također biti usklađen s Akcijskim planom EU za zapadni Balkan i relevantnim strategijama u BiH.