Dolaze u grupama
91

Migranti rapidno ulaze u BiH proteklih dana, prenoće dva-tri dana te nastavljaju put EU

Piše: Dž. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina od početka 2018. godine bilježi veliki priliv migranata koji preko naše zemlje pokušavaju otići u obećane evropske zemlje. Veće grupe ilegalnih migranata, kako saznajemo, proteklih dana najčešće se mogu vidjeti u Hercegovini te na ruti od Višegrada do Bijeljine.

Granična policija BiH je već u prvim danima 2018. godine zabiježila rapidno povećanje broja ilegalnih migranata. Njih 458 ilegalno je ušlo u BiH u toku 2018. godine, dok ih je tokom cijele 2017. kroz našu zemlju prošlo 754.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH govore nam kako su u 2018. uspjeli obraditi više od 500 migranata.

"Sigurno ih ima još puno više koji su ilegalno ušli u BiH, nisu se prijavili ili ih Granična policija nije uhvatila. Protekla tri mjeseca mi zajedno s GP radimo na terenu gdje su se pojavile povećane migracije. Mogu reći da posljednjih 15 dana bilježimo povećan priliv ilegalnih migranata", kazao nam je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

On dodaje da kroz svakodnevni razgovor s migrantima može reći da oni ne dolaze u BiH kao obećanu zemlju, već je koriste kao tranzitno područje prema zemljama EU.

"Oni se zadrže u BiH dvije-tri noći i zatim produže put ka drugim evropskim zemljama. Neki su pokušavali preko Srbije i Mađarske ući u EU pa kad nisu uspjeli, vratili su se te iz Srbije ušli u Crnu Goru, a onda u BiH. Neki su direktno iz Srbije ušli u BiH pa se onda preko Hrvatske žele domoći EU", pojašnjava Ujić.

Prema podacima iz GP BiH, najveći priliv ilegalnih migranata u januaru i februaru 2018. primjetan je na području Zvornika. Policijska uprava Zvornik je od početka 2018. godine evidentirala 63 osobe za koje postoji sumnja da su na tom prostoru ilegalno prešle bh. granicu.

Iz GP BiH nam govore kako dosad nisu zabilježili nikakve incidente s ilegalnim migrantima. Međutim, nedostatak policijskih službenika otežava kontrolisanje bh. granica, na što je jučer upozorio i direktor GP BiH Zoran Galić.

Sarajevska policija također nije zabilježila nikakve probleme u Azilantskom centru u mjestu Delijaš, u općini Trnovo.

"Slali smo patrolu u centar, ali sve je pod kontrolom", kazali su nam iz MUP-a KS.

Služba za poslove sa strancima BiH upozorava da su građani i nevladine organizacije dužni njima ili najbližoj policijskoj upravi prijaviti ukoliko uoče migrante. Ujić dodaje kako je Azilantski centar kod Sarajeva otvorenog tipa te da nije čudno da se migranti viđaju kako slobodno hodaju glavnim gradom BiH.

Kada je riječ o migrantima koji su se proteklih dana pojavili u Velikoj Kladuši, gdje su navodno tražili smještaj u gradskim džamijama, Ujić ističe da je u više navrata slao inspektore u Krajinu.

"Jednom su pronašli šest, a jednom osam migranata koji su se razbježali", kazao nam je Ujić.

Najveći broj migranata koji ulaze u BiH su iz Maroka, Alžira, Tunisa, Libije, Palestine, Sirije, Afganistana, Pakistana i Bangladeša. Legalno ili ilegalno, u BiH ulaze u većim grupama. Pomoć im često pruže Bosanci i Hercegovci koji ih ugoste na nekoliko dana.