Zajedničkim snagama
238

Migranti očistili GP Maljevac koji će uskoro napustiti

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Migranti koji su već tri noći spavali na međunarodnom graničnom prijelazu Maljevac u Velikoj Kladuši spremaju se da napuste ovo mjestu što govori i akcija čišćenja mjesta na kojem su već četiri dana.

Blizu 150 migranata koji borave već četiri dana u šatorima na Graničnom prijelazu Maljevac trebali bi biti prebačeni u neki od prihvatnih centara u Bihaću gdje će imati bolje uslove nego što je to pod otvorenim nebom na graničnom prijelazu.

Svjesni da će uskoro napustiti ovo područje, a ne želeći iza sebe ostaviti nered, nekolicina migranata uzelo je kese za smeće te očistilo zelene površine u blizini graničnog prijelaza gdje su postavili svoje šatore.

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković je kazala kako migrantima u proteklim danima u pomoć nisu pristizali volonteri te da je ranjivim kategorijama pomoć zaista potrebna.

Djeca migranti su ponovo stali pred medije s transparentima na kojima su tražili hranu i piće te medicinsku pomoć.

Pojedini migranti već sada su s ruksacima na leđima, a neki su već rastavili i šatore u kojima su boravili. Za sada nema zvanične potvrde kada će migranti uz pomoć Granične policije BiH i pripadnika MUP-a USK biti prebačeni u prihvatne centre.