Uz pratnju policije
2

Migranti napustili Granični prijelaz Maljevac i vratili se u kamp u Veliku Kladušu

Piše: M. Ć.
Foto. RTVUSK
Foto. RTVUSK
Dvjestotinjak migranata koji su danas pokušali preći državnu granicu na graničnom prijelazu Maljevac u Velikoj Kladuši napustili su ovu lokaciju i vratili su se u kamp Trnovi gdje su smješteni, potvrđeno je za Klix.ba u MUP-u USK

Migranti su se u kamp vratili uz pratnju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Granične policije BiH. Pripadnici MUP-a USK zaustavili su migrante oko 12.30 sati, u neposrednoj blizini graničnoj prijelaza.

Magistralni put pritom je M-4.2 bio blokiran, dok se saobraćaj odvijao obilaznicom. Iz Granične policije BiH istakli su da se s migrantima, koji su se nalazili na udaljenosti od 200 metara od graničnog prijelaza, odvijali pregovori s ciljem njihovog udaljavanja od graničnog prijelaza. Nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

Ovo je bio treći pokušaj migranata koji borave u Velikoj Kladuši da se pješice, putem zvaničnog međunarodnog graničnog prijelaza, domognu teritorije Hrvatske, odnosno Evropske unije. Prvi put takvo nešto su pokušali u maju ove godine, a nakon toga i u junu. Međutim, u sva tri slučaja u njihovom naumu su ih spriječile bh. policijske agencije, kao i one iz Republike Hrvatske.