Sigurnost državne granice
41

Migranti najčešće zloupotrebljavaju azil u BiH, samo od početka godine registrovano ih je 23.000

S. Š. U.
Migranti koji stižu u BiH najčešće zloupotrebljavaju zahtjeve za azil (Foto: T. S./Klix.ba)
Migranti koji stižu u BiH najčešće zloupotrebljavaju zahtjeve za azil (Foto: T. S./Klix.ba)
Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar i Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH govorili su o zaštićenosti bh. granica te o tome koliko je migranata ove godine ušlo u BiH.
Hoffman je istakao kako je ovaj dio Evrope izložen snažnom migrantskom valu još od 2017. godine.

"Svaka granična policija koja se nalazi na migrantskoj ruti, pa tako i Granična policija BiH, sukladno svojim mogućnostima nosi se sa ovom problematikom. Obzirom na uvjete u kojim radi Granična policija BiH, a to su vrlo ograničeni materijalno-tehnički uvjeti, zatim ograničeni ljudski resursi kojima raspolažemo, ipak mogu reći da policijski službenici Granične policije daju svoj maksimum i sukladno tome možemo reći da BiH ipak ima zaštićenu državnu granicu", istakao je.

Naglasio je da je u prvih devet mjeseci 2022. godine bilo 5.853 ilegalnih pokušaja prelaska državne granice, a odvraćeno je 3.814 migranata koji su vraćeni na teritoriju država iz kojih su pokušali ući u BiH, što su Crna Gora i Srbija.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar je istakao da je Služba za poslove sa strancima od početka godine registrovala oko 23.000 migranata.

"Migranti nekada nama sami dolaze, gdje prođu proces registracije. Migranti ne nose sa sobom dokumente i to je jedan od osnovnih problema jer ne možemo na efikasan način da im utvrdimo identitet. Omogućavamo im da izraze namjeru za azil koju u najvećoj mjeri zloupotrebljavaju", kazao je Buzar za FTV.