Dobijeni viškovi
76

Migranti na mostarskoj pijaci prodaju ili trampe humanitarnu pomoć

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Nekolicina migranata neposredno pored pijačnih štandova na mostarskoj pijaci u Vrapčićima prodaju hranu koju su ranije vjerovatno dobili.

Čitatelji portala Klix.ba su dojavili, a naša ekipa se na samoj pijaci uvjerila da migranti s Bliskog istoka, vjerovatno smješteni u Izbjegličkom centru Salakovac, prodaju humanitarnu pomoć koju su tamo dobili.

Konzerve mesnih narezaka, paštete i sličnu robu prodaju po cijeni od jedne konvertibilne marke. Mušterije su se informisale o roku trajanja i kupovale. Nije im se svidjelo što smo ih fotografisali, te su kratko prokomentarisali da ne rade ništa što ne rade i drugi građani ove zemlje.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Jedan od trgovaca na pijaci nam je kazao da je to redovna pojava te se našalio kazavši da su konzervama osigurali cijeli Mostar.

"Moraju i oni od nečega živjeti, prodaju viškove dobijene hrane i neke sitnice ili mijenjaju za voće i povrće s pijace. Možete ih vidjeti kako se autobusima s punim kesama vraćaju u Salakovac", kazala nam je jedan gospođa.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

U Operativnom centru MUP-a HNK su nam kazali da još niko nije kontaktirao policiju, ali su naveli da prodaja humanitarne pomoći nije dozvoljena.