Prevencija širenja virusa
24

Migranti koji su sklonjeni s ulica odvojeni od ostalih u prihvatnim centrima

Dž. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo aktivno rade na sklanjanju migranata s ulica kako bi se smanjio rizik od širenja koronavirusa.

Iz MUP-a KS napominju da ako policija migrante zatekne na terenu, u saradnji s nadležnim slubama, ih smješta u migracione centre Ušivak ili Blažuj. Policijski službenici su prošli mjesec intenzivno radili na ovim aktivnostima, a iste će se nastaviti i u prethodnom periodu.

Preciznije, vršit će se neposredno vanjsko osiguranje i obilazak migrantskih centara na području Kantona Sarajevo, kao što će nastaviti i aktivnosti premještanja migranata koji se eventualno zateknu van prihvatnih centara.

"Poduzimajući mjere i radnje, shodno zaključcima Vlade Kantona Sarajevo i naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su, krajem marta, proveli su akciju pronalaska, kontrole i premještanja migranata koji su pronađeni na otvorenim javnim površinama i nelegalnim privatnim smještajima na području Kantona Sarajevo. Tom prilikom je više od 400 migranata, u saradnji sa Službom za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), smješteno u migrantski centar Blažuj, gdje su prethodno osigurani neophodni uvjeti za smještaj istih", napominju iz MUP-a KS.

Što se tiče kapaciteta u migracionim centrima Ušivak ili Blažuj direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić kazao nam je kako oni jesu puni, ali ne i prenatrpani.

"Kada govorimo o kapacitetima onda možemo reći da smo došli do do neke gornje granice. Migranti koji su u ovom periodu sklonjeni s ulica u prihvate centre su odvojeni od migranata koje se tu nalaze odranije. Jako je važno to da su oni razdvojeni. Situacija je pod kontrolom, čini se sve kako bi se smanjio rizik da se zaraza uvuče u prihvatne centre. Sve pohvale idu Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) koja je odigrala veoma važnu ulogu u svemu ovome", rekao je Ujić.