Policija ih ispraća
55

Migranti izašli iz voza u Bihaću, autobusima će biti vraćeni u Sarajevo

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kao što je i najavljeno nakon današnjeg sastanka policijskog komesara Unsko-sanskog kantona Muje Koričića i ministra sigurnosti BiH, migranti koji su sinoć vozom iz Sarajeva stigli u Bihać bit će vraćeni u glavni grad BiH.

Za prijevoz blizu stotinu migranata su osigurani autobusi koji će ih izvesti s područja Unsko-sanskog kantona čiji su predstavnici poslali jasnu poruku da za nove grupe migranata više nema mjesta s obzirom na manjak smještajnih kapaciteta i narušenu sigurnosnu situaciju.

"Migranti će biti organizovano prevezeni u kasarnu Ušivak kod Sarajeva, na osnovu dogovora policijskog komesara USK i ministra sigurnosti BiH", kazala je za Klix.ba glasnogovornica MUP-a USK Snežana Galić koja je dodala da su osigurana tri autobusa.

Kasarna Ušivak u Hadžićima kod Sarajeva jutros je otvorena za smještaj migranata, četiri mjeseca nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ustupilo ovaj objekt za njihov smještaj.

U slučaju novih pokušaja dolazaka migranata na područje USK, oni će na isti način biti vraćeni s te teritorije.

Podsjetimo, veća grupa migranata je jučer u 16 sati krenula iz Sarajeva talgo vozom za Bihać, da bi po dolasku rano jutros policija spriječila njihovo iskrcavanje.

Oni su satima bili "zarobljeni" u vozu da bi danas oko 13 sati bili obaviješteni da će biti autobusima vraćeni odakle su krenuli za Unsko-sanski kanton.

Policijski komesar Mujo Koričić je nakon sastanka Operativnog štaba novinarima kazao da je situacija u USK već dovoljno narušena velikim brojem krivičnih djela stranih državljana, a da bi povećanje broja migranata donijelo dodatne tenzije i mogućnost eskalacije.