Novi pokušaj prelaska
1.1k

Migranti iz Velike Kladuše krenuli ka granici s Hrvatskom, policija blokirala cestu

Piše: M. Ć.
Foto: Radio Velika Kladuša
Foto: Radio Velika Kladuša
Blizu 200 migranata zaustavljeno je danas u pokušaju prelaska granice BiH s Hrvatskom na graničnom prijelazu Maljevac u Velikoj Kladuši, saznaje Klix.ba.

"U blizini Međunarodnog graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac 22. oktobra 2018. godine došlo je blizu 200 migranata iz kampa u Velikoj Kladuši koji ne posjeduju dokumente za prelazak državne granice. Migranti se nalaze skoro 200 metara od graničnog prijelaza. Saobraćaj preko prijelaza se odvija nesmetano", kazala je za Klix.ba Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Dodala je da su pripadnici Granične policije BiH dobili su podršku od Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-Sanskog kantona čiji su službenici raspoređeni u blizini prijelaza.

"Aktuelno se s migrantima pregovara u cilju poduzimanja mjera s ciljem njihovog udaljavanja od graničnog prijelaza“, navela je Dujković.

Na terenu su i pripadnici hrvatske policije, a teren nadlijeće i helikopter. Kako su nam potvrdili iz Granične policije BiH, saobraćaj se za sada odvija nesmetano.

"Magistralni put M-4.2 je bio blokiran, ali se saobraćaj odvijao obilaznicom. Granični prijelaz nije bio blokiran. Prema našim posljednjim podacima, migranti se polako u grupama vraćaju prema kampu Trnovi gdje su i bili smješteni", kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

U gradovima Krajine, a najviše u Bihaću i Velikoj Kladuši, trenutno se prema procjenama nalazi više od 10.000 migranata koji čekaju pogodnu situaciju da se domognu neke od zemalja zapadne Evrope.

U međuvremenu su građani Bihaća prethodnih dana organizirali protestna okupljanja negodujući zbog slabe reakcije državnih institucija na cjelokupnu situaciju.

Prema informacijama iz MUP-a USK, migranti su prema graničnom prijelazu krenuli oko 12.35 sati.