Privremeno izmještanje
3

Migranti iz kampa Lipa se ponovo vraćaju u Biru u centru Bihaća

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Članovi Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu (USK) nakon današnjeg sastanka potvrdili su da su iz Ministarstva sigurnosti BiH stigle instrukcije za ponovno privremeno otvaranje Migracionog centra "Bira" u središtu Bihaća.

Rečeno je kako je Službi za poslove sa strancima instruirana organizacija privremenog izmještanja migranata i izbjeglica trenutno smještenih u kampu na lokalitetu Lipa, u nedavno zatvoreni Migracioni centar "Bira", a Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona osiguravanje javnog reda i mira prilikom odvijanja tog procesa.

"Pozdravljamo odluku o proglašenju kampa 'Lipa' zvaničnim migracionim centrom, šteta što nije donesena u vrijeme kada se ovaj kamp mogao prilagoditi i zimskim uslovima. Ne slažemo se sa ponovnim otvaranjem centra 'Bira', odnosno privremenim izmještanjem korisnika usluga kampa na lokalitetu Lipa u središte Bihaća. Već smo jednom prevareni na ovakav način, pa je grad bio doslovno pregažen dvije godine. Također, ovaj put su zaobiđene sve uobičajene procedure i regulative prilikom ovakvog postupanja, a tu prvenstveno mislim na saglasnost Grada Bihaća, Skupštinu USK, te procjenu sigurnosne, te zdravstveno-epidemiološke situacije " kazao je kantonalni premijer Mustafa Ružnića.

Privremenom izmještanju migranata u Biru, do okončanja radova u kampu na lokalitetu Lipa, najoštrije se protive predstavnici gradske vlasti.

"Pokušaj okrivljavanja građana Bihaća i USK za situaciju na Lipi je zamjena teza. Da je predloženo izmiještanje ovih ljudi u bilo koji drugi dio Bosne i Hercegovine, do toga ne bi došlo ni pod koju cijenu. Zamislite da od aprila na lokalitetu Lipa nije priključena voda i struja, pa šta mislite onda koliko će sada trebati za osposobljavanje kampa. U ovim današnjim instrukcijama čak nema ni roka, nego se navodi do okončanja građevinskih radova. Ovo su paušalne odluke i za nas su potpuno neprihvatljive. Dosta je igranja sa građanima Bihaća", kazao je Edin Moranjkić iz Gradske uprave Bihać.

Članovi Kantonalne operativne grupe najavili su i hitno sazivanje vanredne sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona, odnosno traženje očitovanja zastupnika po ovom pitanju.