BiH
0

Microsoft priznanja najinovativnijim nastavnicima u Evropi

Sarajevo-x.com
Šesti Evropski inovativni forum za nastavnike, u organizaciji Microsoft-a, je ove godine okupio obrazovne stručnjake i nastavnike iz 40 evropskih zemalja. 150 stručnjaka za inovativan pristup obrazovanju su imali priliku da razmjene ideje, iskustva i najbolje primjere iz prakse, a sve sa ciljem integriranja tehnologije i inovativnog obrazovanja u nastavne planove.

Microsoft BiH je ove godine uspio uključiti i nastavnike iz Bosne i Hercegovine, koji su za tri projekta na teme iz tehničkih predmeta, istorije i engleskog jezika, dobili i dvije nominacije za nagradu "Educator's choice“.

Edina Pučić, predstavnica iz Elektrotehničke škole Tuzla je po povratku iz Beča izjavila: "Posjeta inovativnom forumu u Beču je bila jedinstvena prilika za razgovor sa kolegama iz cijele Evrope i razmjenu iskustava. Predstavljeni projekti su mi bili izvor inspiracije za još aktivniju upotrebu tehnologije u obrazovanju.“

Ratko Kolovrat, predstavnik iz Srednje škole Gornji Vakuf - Uskoplje i Goran Grujić iz Tehničkog školskog centra Zvornik - Karakaj, su dodali da će saznanja prikupljena tokom posjete forumu u velikoj mjeri uticati na njihov rad u budućnosti, a činjenica da su tokom prvog predstavljanja ostvarili i dvije nominacije u grupi Educator's Choice im predstavlja posebno zadovoljstvo.

Tokom foruma, Microsoft je objavio detalje o investiciji vrijednoj 500 miliona dolara, koja je namjenjena za unapređenje obrazovnog sistema i 10 novih zemalja iz Centralne i Istočne Evrope koje su uključene u program "Partneri u učenju“, inicijativi koja će omogućiti obrazovnim radnicima da prenesu znanje na svoje studente na najbolji način. Nove članice programa su: Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Kipar, Gruzija, Makedonija, Malta, Crna Gora i Uzbekistan.