BiH
0

Michelangelova Cleopatra izložena u Švicarskoj

VOA
Portret egipatske kraljice <b>Cleopatre</b>, jedno od <b>Michelangelovih</b> najtajanstvenijih djela, izložen je u mjestu Bienne, u Švicarskoj, pri fondaciji Baula, i dio je izložbe na kojoj su prikazani mnogi drugi umjetnikovi dokumenti, crteži, i pisma... Crteži, skice, pjesme, pisma, i neke druge stvari koje su pripadale velikom majstoru renesanse, izložene su zajedno pri Fondaciji Baula, uz porter Cleopatre, koji je Michelangelo uradio 1535. godine.

Portret je izazvao veliko iznenadjenje medju posjetiteljima - ponudjen je 1560 godine Michelangelovom najboljem prijatelju, Tommasu de Cavalieriju, i poznato je da ga Firenca vrlo, vrlo rijetko daje na posudbu bilo kome.

Originalnost ovog Michelangelovog djela je da ima dvije strane, a pozadina je praktički otkrivena tek 1988. godine. Na njoj se, osim tužnog Cleoptarinog lika, vidi i profil muškarca, i stručnjaci pretpostavljaju da se radi o liku Leonarda de Vincija, kao homage. Takodjer jedno od najčuvenijih Michelangelovih djela, Sikstinska Kapela, pretstavljena je na ovoj izložbi kroz pismo koje je umjetnik napisao negdje izmedju 1508 i 1512, objašnjavajući koliko mu je bola zadao rad na Sikstini, zbog položaja tijela u kojem je morao biti da bi naslikao tu čuvenu sliku na stropu.

Izložba nazvana Michelangelove Skice i Biografija, bit će otvorena u švicarskom gradu Bienni do januara 2003. godine.