BiH
1

Michael Carpenter: BiH se transformisala iz korisnika u pružaoca sigurnosti

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić primili su zamjenika pomoćnika sekretara odbrane SAD-a Michaela Carpentera.

Članovi Predsjedništva BiH informisali su zamjenika pomoćnika sekretara o dosad poduzetim aktivnostima, te koracima koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti za aktivaciju MAP-a i za čije su aktiviranje izrazili političko jedinstvo na nivou cijele BiH.

Istakli su kako su u pogledu “Pregleda odbrane”, a na osnovu velikog posla koji su obavili Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH, postigli značajan napredak, te kako očekuju njegovo uspješno kompletiranje do kraja novembra ove godine.

Zamjenik pomoćnika Carpenter, koji je zadužen pri Ministarstvu odbrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, a u kontekstu aktuelnih vojno-sigurnosnih odnosa u evroazijskoj regiji, zahvalio se na aktivnoj ulozi koju Bosna i Hercegovina ima u borbi protiv svih vidova radikalnog ekstremizma i u podržavanju globalne koalicije koja se suprotstavlja takozvanom ISIL-u.

Istakao je primjetan napredak države BiH koja se transformisala iz korisnika u pružaoca sigurnosti, kao i odlučnost bh. dužnosnika da doprinesu u daljim koracima na jačanju regionalne i globalne sigurnosti.

Pored američke ambasadorice u BiH Maureen Cormack sastanku, u ime američke delegacije, je prisustvovala i major-general Nacionalne garde Marylanda Linda Singh. General Singh je informisala članove Predsjedništva BiH da će se brojni vojni i civilni programi, koji se razvijaju unutar saradnje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Nacionalne garde Marylanda i savezne države Maryland, i dalje nastaviti kada je u pitanju pružanje pomoći u dostizanju vojnih standarda neophodnih za punopravno članstvo BiH u NATO savezu.

Sastanku je, u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, prisustvovao savjetnik Igor Planinić.