Lagumdžija se požalio novinarima
86

FOTO / "Mi smo jedina siromašna zemlja koja nema avion!"

Piše: Almir Panjeta
Zlatko Lagumdžija (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
Po povratku sa samita Organizacije zemalja islamske konferencije održane u Meki u Saudijskoj Arabiji, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija novinarima je govorio o rezultatima samita, sastancima sa liderima i predstavnice zemlje domaćina, Omana, Libije, Kuvajta i drugih najavivši mogućnost velikog broja projekata i novih kredita koje bi naša zemlja mogla dobiti po povoljnim uslovima.
Lagumdžija na press konferenciji novinarima održao predavanje o čemu da pišu (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Lagumdžija na press konferenciji novinarima održao predavanje o čemu da pišu (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Kako je kazao da je negativno iznenađen činjenicom da su se novinari, posebno oni nekada njegovoj stranci omiljene FTV, bavili činjenicom da je na ovaj put išao privatnim avionom u vlasništvu kompanije Fahrudina Radončića, te je novinarima održao predavanje o tome kako treba da pišu, čime da se bave i šta da ih zanima, zanimljiviji dio press konferencije ostavićemo za pred kraj teksta kako bismo ispoštovali ministrovo "naređenje".

Između ostalog, Lagumdžija je kazao kako je Saudijska Arabija zainteresirana u ulaganje i kreditiranje razvoja infrastrukture pa između ostalog i moguće ulaganje u koridor 5C, kazao je kako je razgovarao s predstavnicima Turske o što boljoj iskoristivosti već odobrenog kredita od 100 miliona dolara za zapošljavanje povratnika, i drugim pozitivnim odjecima posjete samitu Organizacije u kojoj BiH ima status posmatrača.

"Desilo se dosta pozitivnih stvari, Usvojena je rezolucija o Siriji koju su podržali predstavnici Irana koji su ranije glasali protiv slične rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a. Imao sam susret s kraljem Abdulahom, princom Fejsalom, govorili smo o nastavku projekata iz domena zdravstva, finansiranju projekta Univerzitetske biblioteke... Sa predstavnicima Jordana razgovarao sam o saradnji iz oblasti turizma, a sa predstavnicima Omana, Kuvajta, Ujedinjenih arapskih emirata bilo je govora o organizovanju manje spektakularnih, a konkretnijih susreta privrednika. Predstavnici Libije cijene naše ponašanje u vrijeme krize u toj zemlji, razgovarali smo čak i o "Bosnalijeku". Bili su tu i predstavnici velikih zemalja kao što su Egipat, Tunis i Alžir i bitno je da nas oni stave na svoju agendu", kazao je između ostalog Lagumdžija, a rezultate spomenutog tek treba da vidimo.

Lekcija novinarima

Press konferencija je išla mirnim tokom, dok nije došlo do ovdašnjim političarima najmržeg dijela: novinarskih pitanja. Na pitanje novinara oko aranžmana sa kompanijom Fahrudina Radončića koja je "za 8.000 maraka ustupila avion" Lagumdžija je najprije održao desetominutno izlaganje o spašavanju bh. građana iz Sirije iako tim avionom do sada ni jedan od njih nije stigao, a onda je prešao i na predavanje:

"Iznenadio sam se koliko je pažnje u jednom ovakvom momentu posvećeno tome na koji način sam ja putovao! Dobro me još niko nije pitao zbog čega nisam išao autom! Evo vama pitanje kao novinarima: Zašto vi ne istražite zbog čega BiH kao država nema avion?! Mi smo iz rata izašli s avionom, pitajte ko ga je prodao! Moramo se više jednom naučiti da respektujemo državu, i da ona mora da ima avion za svoje potrebe, jeftinije je", kazao je Lagumdžija, očito ne misleći na primjer na kanader kojeg također BiH nema i kad bijesne požare traži pomoć od Hrvatske.

"Mi smo imali ponude, ja sam za tu agenciju prvi put čuo, i tražili smo da nam se daju maršrute na nepoznato vrijeme povratka, s mogućim svraćanjima, i najjeftinija je cifra bila 30.000 maraka. Onda me Radončić obavijestio da su oni spremni dati avion i iz humanitarnih razloga kako bi se pomoglo našim ljudima, i došlo je do aranžmana kojim se vi sada ovdje bavite. Vidim danas na naslovnim stranama objavili su i neke fotografije nas kao revolucionara, sa šalovima, čak su i lijepe slike", kazao je Lagumdžija.

Ko još ozbiljno shvata predizborne skupove?

Na naš upit kako to da je Radončić od čovjeka kojeg je na predizbornim skupovima nazivao "kriminalcem i hohštaplerom koji se penje na tornjeve da bi bio veći i obećava budalaštine od 14 traka puta od aerodromu prema centru Sarajeva", postao "humanitarac i spasilac ministarstva", Lagumdžija je bio više nego jasan:

"To sam govorio na predizbornom skupu!", kazao je, te nastavio:

"Vi i ja se nikada nećemo suštinski razumjeti! Mi govorimo isti jezik, ali se ne razumijemo. Čak i sad da mislim tako kako sam govorio, ja ne smijem odbiti jeftiniju ponudu, jer ovo nije privatno ministarstvo! Oko tog aranžmana je sve po zakonu", kazao nam je Lagumdžija, a na našu konstataciju kako je BiH jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi sa većim problemima od toga što nema avion, dodao je:

"Mi smo jedina siromašna zemlja koja nema avion!".

Tihić-sedmi putnik

Među pitanjima novinara upućenima Lagumdžiji bilo je i ono da li spominjući vladajuću šestorku podsvjesno misli na Sulejmana Tihića kao njenog člana, kazao je kako oko toga on nema dileme:

"Kakav Tihić? On je već odavno sedmi putnik".

Bilo je i upita o inicijativi iz RS-a za njegovu smjenu, i mogućnosti da je SDA podrži, Lagumdžija je kazao kako što se njega tiče, ako se formira nova parlamentarna većina, SDP-u neće biti problem da ponovno ode u opoziciju.

"Mi nismo kao SDA i nećemo se grebati da osvojimo pozicije. Ako se na nekoj političkoj platformi formira nova parlamentarna većina, neka im. Ja sam bio i ministar vanjskih poslova, pa opozicija, pa premijer, pa opet opozicija, i biti opozicija je časno. Ali ako me pitate hoću li podnijeti ostavku, odgovor je - ne. Što se tiče rezolucije o Siriji, postupio sam po ranije dogovorenim principima i nisam prekršio ni zakone ni Ustav", kazao je Lagumdžija između ostalog na press konferenciji.