{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
"Mi smo jedina siromašna zemlja koja nema avion!"

16.8.2012. u 17:38
86
178
"Mi smo jedina siromašna zemlja koja nema avion!"
86
Po povratku sa samita Organizacije zemalja islamske konferencije održane u Meki u Saudijskoj Arabiji, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija novinarima je govorio o rezultatima samita, sastancima sa liderima i predstavnice zemlje domaćina, Omana, Libije, Kuvajta i drugih najavivši mogućnost velikog broja projekata i novih kredita koje bi naša zemlja mogla dobiti po povoljnim uslovima.
Lagumdžija na press konferenciji novinarima održao predavanje o čemu da pišu (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Lagumdžija na press konferenciji novinarima održao predavanje o čemu da pišu (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)

Kako je kazao da je negativno iznenađen činjenicom da su se novinari, posebno oni nekada njegovoj stranci omiljene FTV, bavili činjenicom da je na ovaj put išao privatnim avionom u vlasništvu kompanije Fahrudina Radončića, te je novinarima održao predavanje o tome kako treba da pišu, čime da se bave i šta da ih zanima, zanimljiviji dio press konferencije ostavićemo za pred kraj teksta kako bismo ispoštovali ministrovo "naređenje".

Između ostalog, Lagumdžija je kazao kako je Saudijska Arabija zainteresirana u ulaganje i kreditiranje razvoja infrastrukture pa između ostalog i moguće ulaganje u koridor 5C, kazao je kako je razgovarao s predstavnicima Turske o što boljoj iskoristivosti već odobrenog kredita od 100 miliona dolara za zapošljavanje povratnika, i drugim pozitivnim odjecima posjete samitu Organizacije u kojoj BiH ima status posmatrača.

"Desilo se dosta pozitivnih stvari, Usvojena je rezolucija o Siriji koju su podržali predstavnici Irana koji su ranije glasali protiv slične rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a. Imao sam susret s kraljem Abdulahom, princom Fejsalom, govorili smo o nastavku projekata iz domena zdravstva, finansiranju projekta Univerzitetske biblioteke... Sa predstavnicima Jordana razgovarao sam o saradnji iz oblasti turizma, a sa predstavnicima Omana, Kuvajta, Ujedinjenih arapskih emirata bilo je govora o organizovanju manje spektakularnih, a konkretnijih susreta privrednika. Predstavnici Libije cijene naše ponašanje u vrijeme krize u toj zemlji, razgovarali smo čak i o "Bosnalijeku". Bili su tu i predstavnici velikih zemalja kao što su Egipat, Tunis i Alžir i bitno je da nas oni stave na svoju agendu", kazao je između ostalog Lagumdžija, a rezultate spomenutog tek treba da vidimo.

Lekcija novinarima

Press konferencija je išla mirnim tokom, dok nije došlo do ovdašnjim političarima najmržeg dijela: novinarskih pitanja. Na pitanje novinara oko aranžmana sa kompanijom Fahrudina Radončića koja je "za 8.000 maraka ustupila avion" Lagumdžija je najprije održao desetominutno izlaganje o spašavanju bh. građana iz Sirije iako tim avionom do sada ni jedan od njih nije stigao, a onda je prešao i na predavanje:

"Iznenadio sam se koliko je pažnje u jednom ovakvom momentu posvećeno tome na koji način sam ja putovao! Dobro me još niko nije pitao zbog čega nisam išao autom! Evo vama pitanje kao novinarima: Zašto vi ne istražite zbog čega BiH kao država nema avion?! Mi smo iz rata izašli s avionom, pitajte ko ga je prodao! Moramo se više jednom naučiti da respektujemo državu, i da ona mora da ima avion za svoje potrebe, jeftinije je", kazao je Lagumdžija, očito ne misleći na primjer na kanader kojeg također BiH nema i kad bijesne požare traži pomoć od Hrvatske.

"Mi smo imali ponude, ja sam za tu agenciju prvi put čuo, i tražili smo da nam se daju maršrute na nepoznato vrijeme povratka, s mogućim svraćanjima, i najjeftinija je cifra bila 30.000 maraka. Onda me Radončić obavijestio da su oni spremni dati avion i iz humanitarnih razloga kako bi se pomoglo našim ljudima, i došlo je do aranžmana kojim se vi sada ovdje bavite. Vidim danas na naslovnim stranama objavili su i neke fotografije nas kao revolucionara, sa šalovima, čak su i lijepe slike", kazao je Lagumdžija.

Ko još ozbiljno shvata predizborne skupove?

Na naš upit kako to da je Radončić od čovjeka kojeg je na predizbornim skupovima nazivao "kriminalcem i hohštaplerom koji se penje na tornjeve da bi bio veći i obećava budalaštine od 14 traka puta od aerodromu prema centru Sarajeva", postao "humanitarac i spasilac ministarstva", Lagumdžija je bio više nego jasan:

"To sam govorio na predizbornom skupu!", kazao je, te nastavio:

"Vi i ja se nikada nećemo suštinski razumjeti! Mi govorimo isti jezik, ali se ne razumijemo. Čak i sad da mislim tako kako sam govorio, ja ne smijem odbiti jeftiniju ponudu, jer ovo nije privatno ministarstvo! Oko tog aranžmana je sve po zakonu", kazao nam je Lagumdžija, a na našu konstataciju kako je BiH jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi sa većim problemima od toga što nema avion, dodao je:

"Mi smo jedina siromašna zemlja koja nema avion!".

Tihić-sedmi putnik

Među pitanjima novinara upućenima Lagumdžiji bilo je i ono da li spominjući vladajuću šestorku podsvjesno misli na Sulejmana Tihića kao njenog člana, kazao je kako oko toga on nema dileme:

"Kakav Tihić? On je već odavno sedmi putnik".

Bilo je i upita o inicijativi iz RS-a za njegovu smjenu, i mogućnosti da je SDA podrži, Lagumdžija je kazao kako što se njega tiče, ako se formira nova parlamentarna većina, SDP-u neće biti problem da ponovno ode u opoziciju.

"Mi nismo kao SDA i nećemo se grebati da osvojimo pozicije. Ako se na nekoj političkoj platformi formira nova parlamentarna većina, neka im. Ja sam bio i ministar vanjskih poslova, pa opozicija, pa premijer, pa opet opozicija, i biti opozicija je časno. Ali ako me pitate hoću li podnijeti ostavku, odgovor je - ne. Što se tiče rezolucije o Siriji, postupio sam po ranije dogovorenim principima i nisam prekršio ni zakone ni Ustav", kazao je Lagumdžija između ostalog na press konferenciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: