|

Mevlud u Blagaju privukao desetine hiljada vjernika, poslane poruke nacionalnog jedinstva

Mevlud u Blagaju privukao desetine hiljada vjernika, poslane poruke nacionalnog jedinstva
1.158
Piše: R. D.
12.5.2018. u 14:15
169
komentara
1,1k

dijeljenja
1/21 Foto: R. D./Klix.ba
2/21 Foto: R. D./Klix.ba
3/21 Foto: R. D./Klix.ba
4/21 Foto: R. D./Klix.ba
5/21 Foto: R. D./Klix.ba
6/21 Foto: R. D./Klix.ba
7/21 Foto: R. D./Klix.ba
8/21 Foto: R. D./Klix.ba
9/21 Foto: R. D./Klix.ba
10/21 Foto: R. D./Klix.ba
11/21 Foto: R. D./Klix.ba
12/21 Foto: R. D./Klix.ba
13/21 Foto: R. D./Klix.ba
14/21 Foto: R. D./Klix.ba
15/21 Foto: R. D./Klix.ba
16/21 Foto: R. D./Klix.ba
17/21 Foto: R. D./Klix.ba
18/21 Foto: R. D./Klix.ba
19/21 Foto: R. D./Klix.ba
20/21 Foto: R. D./Klix.ba
21/21 Foto: R. D./Klix.ba
Na vrelu Bune u Blagaju danas je održana centralna manifestacija ovogodišnjih "Dana mevluda i zikra" koja je ove, kao i prethodnih godine, okupila tridesetak hiljada vjernika iz svih krajeva naše zemlje i svijeta.
Na centralnoj svečanosti, koja je započela učenjem dijelova Kur'ana, u jedinstvenom ambijentu blagajske tekije imami, derviši i šejhovi proučili su tradicionalni mevlud i zikr.

Izaslanik reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, profesor Mustafa ef. Spahić je u sjeni velike stijene poslao važnosti poruku jedinstva i međusobnog uvažavanja.

"Zaista su pravi osvjedočeni mumini i muminke, vjernici, oni koji kad zikr čine, slave, veličaju Allahovo ime, kroz njihova srca protiču najljepše struje i najljepši doživljaji. U vremenu današnjih problema ljudi su izgubili snagu i mogućnost sabiranja u sebe. Vjera pak daje sigurnost, autentičnost i u srcima nas hrani. Vjera je intuitivna, iskonska, autentična potreba ljudske duše. Središte vjere i centar vjere jesu ljudska srca, a srca hoće, traže žele i probijaju se jedinom Bogu", kazao je Spahić.

Izaslanik reisa kazao je i kako nema ništa gore od glava napunjenih informacijama, a u čijim srcima i dušama su pustinje bez vjere.


"Pokretačka snaga i pokretačka volja je vjera u Allaha. Nema ideologije ni političkog saveza koji je zaustavio vjeru u ljudska srca. Mi ovdje svjedočimo riječi Kur'ana, tradiciju i baštinu te sa svojim vjerovanjem potvrđujemo jedinstvo", zaključio je Mustafa ef. Spahić.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović kazao je kako je danas najveća vrijednost ne gubiti nadu, jer to znači imati viziju.

"Moramo se okrenuti sebi, jedini drugima, kao što danas jedni drugima okrećemo svoja lica. Na takav način u ovom vremenu, vremenu brojnih pritisaka, koji pritišću naš narod i našu zemlju, moramo se okrenuti sebi, ne očekujući da neko drugi završi našu zadaću. Nad nama je stigma da mi kočimo procese u ovoj zemlji, mi ne kočimo. U ovoj zemlji procese koče oni koji su devedesetih godina željeli rasparčati ovu zemlju i koji joj rade o glavi", kazao je muftija.

Dedović je dodao da su Bošnjaci na evropskom putu i na tom putu je fer i korektno da dobiju evropsku podršku.

"Ne smijemo izgubiti povjerenje jedni u druge. Ovaj grad Mostar je grad nad gradovima, ovo je više od prostora. Mostar zbog onog što je prošao zaslužuje posebnu pažnju i kao takav je tretiran u posebnim ugovorima iz devedesetih godina. Mostar ne može biti dio paketa rješavanje nekih drugih političkih tema. Mostar je poseban i rješenja za Mostar moraju biti posebna", naglasio je Dedović.

Bošnjački narod neće ovdje pristati na prevaru, naglasio je muftija, te citirao Kur'an pojasnivši da ono što je ranije ostvareno ne smije biti dovedeno u pitanje.

"Ne može se visoko zakovana stvar po pitanju našeg bosanskog jezika dovoditi u pitanje. Neki bi nakon 25 godina revidirali stavove po tom pitanju, ali nemojte od gotovog praviti veresiju", poručio je Salem ef. Dedović.

U dvorištu blagajske tekije upoznali smo i Husniju Smajića iz Kalesije koji zadnjih deset godina niti jednom nije propustio doći druge majske subote u Blagaj.

"Ovo je nešto veliko i važno, teško je to opisati. Lijepo je doći i doviti, svaka čast generacijama koje su ovo održale. Najveća je ovo svečanost za nas, možda i najveća u godini", kazao je Smajić.

Stotine i hiljade automobila i autobusa došle su iz raznih krajeva naše zemlje, ali i regije. Ševala Bektić, porijeklom iz Srebrenice, u Blagaj je došla čak iz Austrije.

"Peti put dolazim, 'maksuz' dođem iz Austrije da se napijem ove energije. Poslije se osjećam prelijepo, srce mi je puno ovih ljudi, ovog mjesta i ovog što čujem", kazala je Ševala.

Mevlud na bosanskom i turskom jeziku su proučili hercegovački imami i profesori medrese, a derviški zikr derviši koje je predvodio šejh Sirija Hadžimejlić.
Prijavi grešku


Komentari (169)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...