Predsjednik Mešihata
132

Mevlud Dudić pisao Izetbegoviću: Zašto podržavate cijepanje IZ u Srbiji, šta bi na to rekao vaš otac

Klix.ba
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić uputio je pismo lideru SDA Bakiru Izetbegoviću u kome je povodom posjete bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića Sandžaku iskazao nezadovoljstvo zbog politike podjela među Bošnjacima u Sandžaku.

Dudić je u pismu protestovao zbog ponašanja bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je tokom posjete Novom Pazaru podržao SDA Sandžaka, Sulejmana Ugljanina i Bošnjačko nacionalno vijeće.

"Pitamo se šta li bi na ovo rekao Vaš otac, rahmetli Alija Izetbegović. Da li bi on podržao cijepanje Islamske zajednice i formiranje takozvane "srpske islamske zajednice" po mjeri određenih politika i službi u Beogradu. Da li bi on podržao odvajanje Bošnjaka Sandžaka od matice Bosne kao što to činite Vi i stranka koju predvodite", upitao je Dudić Izetbegovića.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

On je dodao da i dalje ne mogu da vjeruju da to čine najviši funkcioneri SDA koja se 1990. godine "podigla upravo u Sandžaku i u političkom programu je imala zalaganje za autonomnost Islamske zajednice, vraćanje vakufske imovine i garantovanje svih vjerskih prava muslimanima".

"Ne vjerujem da ste zaboravili koliko visoku cijenu su Bošnjaci platili formiranjem slične, istina političke tvorevine u Bosanskoj Krajini na čelu sa Fikretom Abdićem. Nedavno je za predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH izabran potpredsjednik SDA Safet Softić. Molimo Vas da nam odgovorite kakve su nam garancije da Vi i Vaša stranka i ovu poziciju nećete iskoristiti za Vašu očitu namjeru odvajanja sandžačkih Bošnjaka od Bosne i ugrožavanja Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji. Vaš otac rahmetli Alija Izetbegović je krenuo iz Sandžaka i podigao veliku stranku. Da li ćete je Vi sahraniti u Sandžaku ostaje da se vidi", zaključuje Dudić između ostalog u pismu.

Dudić je pismo uputio i reisu-l-ulemi Huseinu Ef. Kavazoviću, predjsjedniku Sabora IZ-a Safetu Softiću (SDA) te članu Predsjedništva BiH (SDA) Šefiku Džaferoviću.