BiH
331

Meteorolozi za utorak najavili osvježenje

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Danas i sutra u Bosni i Hercegovni se očekuju dnevne temperature između 33 i 41 stepena Celzija. Najtoplije će biti u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli. U Sarajevu se očekuje najviše 38 stepeni, dok je u utorak moguća kiša.

Prema riječima dežurnog meteorologa Federalnog HMZ BIH Ibrahima Hadžismajlovića, danas će u BiH biti sunčano i vruće, sa dnevnom temperaturom od 33 do 41 stepen, a najtoplije će biti na jugu i sjeveru zemlje. Temperature će se sutra kretati između 35 i 41 stepena.

"Tokom proteklih dana posebno toplo je bilo u Hercegovini, gdje smo imali tokom tropske noći. U narednim danima također očekujemo noći sa visokim temperaturama", rekao je Hadžismajlović u izjavi za agenciju Anadolija, naglasivši da se u noći s ponedjeljka na utorak očekuje prelazak fronte preko BiH, što će uzrokovati povećanje oblačnosti, kao i mjestimičnu kišu i pljuskove u Bosni.

"Na istoku i sjeveroistoku zemlje očekujemo kišu u jutarnjim satima. Sa frontom dolazi i do pada temperatura od nekih pet do deset stepeni Celzija. Već od utorka očekujemo dnevne temperature od 26 do 35 stepeni. Sutra se u Sarajevu očekuje maksimalno 38, a već prekosutra oko 28. Što se tiče vremena od utorka, u jutarnjim satima moguća je kiša na istoku zemlje, ostatak sedmice suh stabilan i sunčan, uz nešto ugodnije temperature", kazao je Hadžismajlović.

U Hercegovini se najvisočije temeparture očekuju u Mostaru, dok u Bosni u Banjoj Luci i Tuzli.

U Crnoj Gori i Srbiji očekuju se temperature do 40 stepeni.