Srednjoročna prognoza
26

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

S. Š.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa vremenskim izgledima kakvi nas očekuju do kraja ovog mjeseca te početkom narednom.

Kako je i bilo najavljeno, snijeg je zabijelio ne samo planine, nego i niže predjele u Bosni i Hercegovini. Iako se nalazimo u drugoj polovini aprila vremenska prognoza i narednih dana daje nam sasvim drugi osjećaj.

U petak, odnosno sutra, doći će do blagog kratkotrajnog razvedravanja, jer već od subote slijedi novo naoblačenje i padavine. Na planinama, i u većem dijelu Bosne većinom snijeg ili susnježica, a u Hercegovini kiša. Jutarnji minusi izvjesni su na planinama te u pretplaninskim područjima Bosne.

Slab mraz je moguć do sredine naredne sedmice, kada se očekuje blagi porast temperature zraka, prognoza je federalnih meteorologa.

Minimalne temperature zraka varirat će između -2 i 3 u Bosni, na jugu Hercegovine do 8. Najviše dnevne temperature u Bosni između 3 i 8, na jugu zemlje do 14. Minimalne očekivane temperature u pretplaninskim područjima oko - 6.

U periodu od 26. aprila do kraja mjeseca zadržat će se nestabilno vrijeme. Kiša je moguća svaki dan, većinom u vidu kratkih pljuskova. Za prvomajske praznike prema raspoloživim prognoznim modelima preovladavat će umjereno oblačno s temperaturama zraka primjerenim za ovo doba godine. Kiša nije isključena u vidu lokalnog kratkog pljuska.

Jutarnja temperatura uglavnom između 4 i 9 u Bosni, na jugu zemlje do 13 stepeni. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 14 do 20 stepeni Celzijusa, u Hercegovini do 23 stepena.