Narandžasti meteoalarm
0

Meteorolog Bakir Krajinović: U BiH postoji rizik od bujičnih poplava, ali ne kao u zapadnoj Evropi

B. R.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bakir Krajinović je u izjavi za Klix.ba upozorio na moguće bujične poplave, ali je istakao da one neće biti onakve kakve su bile u zapadnoj Evropi ili kakve su bile u Bosni i Hercegovini u maju 2014. godine.
Napomenuo je da je FHMZ već objavio narandžasti meteoalarm zbog opasnosti da će obilne padavine uzrokovati bujične poplave. Istakao je koji dijelovi zemlje su pod najvećim rizikom.

"To su vodotoci malih slivnih površina koji se mogu izliti tokom intenzivnih padavina. Riječ je o količinama kiše koja padne u vrlo kratkom vremenskom periodu. Na takve padavine i rizike koje donose objavljen je narandžasti meteoalarm za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Pod najvećim rizikom su zapadni, sjeverni i djelomično sjeveroistočni krajevi Bosne i Hercegovine. U ostalim dijelovima će također biti kiše, ali su u manjem riziku", ukazao je Krajinović.

Podsjetio je da narandžasti meteoalarm podrazumijeva da postoji opasnost po ljude i materijalna dobra. Njegovim objavljivanjem se javnost poziva da bude spremno za moguće elementarne nepogode.

Bakir Krajinović (Foto: Facebook Bakir Krajinović)
Bakir Krajinović (Foto: Facebook Bakir Krajinović)

Prema njegovim riječima, intenzivne padavine se očekuju do 19. jula, a da bi padavine trebale oslabiti tokom sljedeće sedmice - sudeći na osnovu trenutnih prognoza.

"Tada se atmosfera se djelimično stabilizira, tako da je upozorenje do 19. jula kada očekujemo najveće količine padavina, a nakon toga stabilizaciju i smirivanje", kazao je Krajinović i dodao da će temperature biti u iznosima koji su primjereni za ovaj period godine.

Naglasio je da za bujične poplave trebaju posebno biti spremni oni koji su i dosad imali problema s ovom vrstom nepogode.

Da li se može desiti ono što se desilo u zapadnoj Evropi i u Bosni i Hercegovini 2014.

Pitali smo ga koliko je moguće da se dese poplave kakve se ovih dana dešavaju u zapadnoj Evropi ili one koje su se desile u Bosni i Hercegovini u maju 2014.

"Poplave koje su pogodile zapadnu Evropu neće biti kod nas. To su ekstremne i historijske poplave. Ono što očekujemo nije ni blizu tih poplava. Međutim, ne treba biti opušten i trebamo podići svijest ljudi da postoji rizik, a rizike je potrebno smanjiti na minimum", kazao je Krajinović za Klix.ba.

Kako je izjavio, ne postoji mogućnost ni poplava koje su se desile u maju 2014.