BiH
4

Mešković: Tužbe logoraša protiv države BiH i entiteta su nužno zlo

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini održao je danas na Vlašiću Konferenciju o temi reparacija i perspektiva tužbi koje su bh. logoraši podnijeli protiv entitetskih vlasti i države Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković kazao je za Agenciju Fena da su u posljednjih nekoliko godina bivši logoraši koji su oštećeni ratnim zločinima počinjenim u BiH podnijeli tužbe protiv državnih i entitetskih vlasti kako bi osigurali naknadu štete koju su pretrpjeli u ratu.

"Tuženi zahtjevi su prvenstveno usmjereni ka isplati naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih fizičkih i duševnih bolova, pretrpljenog straha te neosnovanog lišavanja slobode, držanja u zarobljeništvu kao i drugih zločina", istakao je Mešković.

Naglasio je da su tuženi zahtjevi naišli na brojne pravne dileme u praksi sudova dodajući da je rezultat toga neujednačena sudska praksa u Federaciji BiH i RS-u.

"Ključni problem u RS-u je što se naši predmeti odbacuju zbog zastare. Primjer za to je Okružni sud u Bijeljini, gdje sudija srpske nacionalnosti odbacuje predmete tužbi logoraša za nematerijalnu štetu zbog zastare, dok susjedna kancelarija na istom sudu, gdje je sudija bošnjačke nacionalnosti, donosi presude u našu korist", objasnio je.

Dodao je da se tužbe u Federaciji BiH provode planiranom dinamikom, ali da se susreću s manjim problemima zbog dinamike zakazivanja donošenja drugostepenih presuda.

Također je naglasio da ga ohrabruje što postoji jasno opredjeljenje advokata da proces dovedu do kraja.

"Na današnjoj konferenciji pokušali smo iznaći najbolji način za rješavanje problema tužbi koje su nužno zlo i koje su nedostatak postojanja zakona o pravima žrtava torture", kazao je.

Mešković je istakao da je politika u BiH jača od svih međunarodnih konvencija o ljudskim pravima.

"Vrlo je bitno lobiranje za donošenje zakona o pravima žrtava torture u smislu da predstavnici entitetskih ministarstva pravde predlože najbolje zakonsko rješenje kad su u pitanju tužbe logoraša", kazao je.

Istakao je da je danas bilo govora i o formiranju fonda za reparaciju i obeštećenje žrtava ili formiranje fonda koji bi služio za isplaćivanje troškova za advokate koji rade na tužbama.

"Sasvim je izvjesno da se problem reparacije i naknade za logoraše u BiH ne može riješiti bez učešća državne i entitetske vlasti i zbog toga je nužno obaviti razgovore s Predsjedništvom BiH, Vijećem ministara BiH, premijerima entitetskih vlada i predsjednicima RS-a i Federacije BiH te na taj način iznaći rješenja ovih problema", istakao je jedan od advokata Saveza logoraša u BiH Damir Alagić za Agenciju Fena.

Dodao je da se treba obraditi organizacijama koje su do sada imale iskustva dobivanja reparacija i naknada misleći pri tom na udruženja logoraša iz Drugog svjetskog rata koja uspijevaju nakon 50 godina riješiti ovaj problem.

"Nadam se da rješenje našeg problema neće trajati toliko dugo, ali sagledavajući situaciju kakva jeste, odnosno uređenost države i sudsku praksu u BiH, izvjesno je da će ovo biti dugotrajan i bolan proces", kazao je Alagić.

Također je naglasio da svako ko je obećavao brzu naplatu nematerijalne štete, nije govorio istinu te da je doveo logoraše u veliku zabludu.