Premalo godina
0

Mešković: Dobro je što je osuđen nekadašnji politički autoritet u Srbiji i inicijator lošeg

Piše: M. N.
Jasmin Mešković (Foto: N. G./Klix.ba)
Jasmin Mešković (Foto: N. G./Klix.ba)
Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je kako su članovi ovog saveza, koji su prošli nehumane torture i fizička zlostavljanja pod režimom koji je zagovarao Vojislav Šešelj, djelimično zadovoljni osuđujućom presudom, jer je "10 godina premalo za sve ono na što je podsticao".

Mešković je kazao kako je drugostepena presuda malo popravila i ublažila veliku štetu koju je BiH i žrtvama nanijela prvostepena presuda.

"Dobro je što je proglašen krivim i osuđen za zločin protiv čovječnosti jedan politički autoritet u Srbiji, jedan od inicijatora i osnivača svega lošeg što se dešavalo u BiH i Hrvatskoj. Nažalost, nije dobro što je osuđen na samo 10 godina, ali trebamo sačekati zvanični otpravak presude, analizirati sve i proučiti. Mrtve ne možemo vratiti, niti godine koje su nam oduzete, ali možemo raditi na utvrđivanju istine koliko tog zla je osmišljeno van BiH i u kojoj mjeri su doprinijeli Šešelj, Milošević i drugi. Mladi trebaju znati i prenositi to znanje dalje", rekao je Mešković.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Hagu osudilo je Šešelja za podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i druga nehumana djela, kao i za činjenje progona i kršenje prava na sigurnost kao zločin protiv čovječnosti.