{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Meškov: Rusija želi mirnu, stabilnu i prosperitetnu BiH

F
14.2.2014. u 13:03
0
24
Meškov: Rusija želi mirnu, stabilnu i prosperitetnu BiH
0
Zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksej Meškov izjavio je danas u Banjoj Luci da njegova zemlja želi mirnu, stabilnu i prosperitetnu Bosni i Hercegovinu te da se i dalje razvijaju odnosi i veze u svim pravicima.
Foto: SRNA
Foto: SRNA


"Vjerujem da narodi u BiH mogu sami da rješavaju pitanja vezano za svoju sudbinu", rekao je Meškov na pres-konferenciji.

Meškov je, nakon razgovora s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kazao da je potrebno da se stimuliraju privredni odnosi, posebno po važnom projektu kao što je "Južni tok“ te razvoju ruskih investicija kako u RS tako i Federaciji BiH.

"Veoma smo ponosni na to kako radi Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu", dodao je Meškov i uvjeren je da će dolazak Sberbanke pomoći da se ojača ekonomska saradnja.

Dodik je, nakon razgovara s delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Rusije koju je predvodio zamjenik ministra Aleksej Meškov, rekao da su važni privredni subjekti iz Rusije prisutni u RS.

Foto: SRNA
Foto: SRNA


"Veoma smo zadovoljni tom saradnjom. Radimo na nizu novih projekata i ova posjeta je značajna i po tome što je dodatno trebalo, na nivou BiH, da razriješi neka pitanja vezano za izgradnju "Južnog toka“ koji je kapitalni projekt za RS, ne samo privredni, već i civilizacijski", rekao je Dodik ističući da se traže načini da se ubrzaju procedure vezano za određene ugovore između BiH i Ruske Federacije i time se, kako kaže, otkloni jedan od najvećih zastoja u tom pogledu.

Sva druga pitanja oko ovog projekta između RS i Rusije su, navodi, riješena.

"RS je veoma ponosna što je dio velikog projekta "Južni tok“ i zahvalni smo Rusiji što je u tome prihvatila i učešće prostora RS", rekao je Dodik naglasivši da saradnja RS-a i Rusije nije usmjerena protiv bilo koje druge strane i uvijek je usmjerena da se postignu, kako kaže, benefiti i svi imaju koristi od toga.

Na sastanku u Banjoj Luci bio je riječi i o političkim pitanjima, a Dodik kaže da je stav Rusije u Vijeću za implementaciju mira u BiH (PIC) usmjeren na poštivanje Dejtonskom mirovnog sporazuma i ustavnog uređenja BiH te da unutrašnje stvari treba da se rješavaju unutar države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: