{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mesihović: Pacijent je na prvom mjestu

F
22.8.2014. u 15:07
3
56
Mesihović: Pacijent je na prvom mjestu
3
Mesihović: Pacijent je na prvom mjestu
Rusmir Mesihović
Nacrt zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju predviđa da uposlenici kojima poslodavac nije uplatio doprinose za zdravstveno osiguranje, i dalje ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu, a troškove liječenja snosit će njihov poslodavac, kazao je jučer federalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović prilikom gostovanja u dnevniku TV1.
Govoreći o Nacrtu zakona koji je Vlada Federacije BiH (FBiH) usvojila 15. jula ove godine i uputila u parlamentarnu proceduru, Mesihović je pojasnio da u skladu s aktuelnim Zakonom o zdravstvenom osiguranju iz 1997. godine, uposlenici kojima poslodavac nije uplatio doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje gube pravo na zdravstvenu zaštitu, izuzev hitne, što je svakako jedna od neuralgičnih tačaka važećeg zakona.

Stoga je Nacrt novog zakona, naglasio je Mesihović, usmjeren u potpunosti na građane FBiH, odnosno pacijente i predviđa da uposlenici čiji poslodavci nisu izmirili svoje obaveze, zadržavaju pravo na zdravstvenu zaštitu, dok će troškove njihovog liječenja snositi poslodavci.

Mesihović je istakao da Nacrt novog zakona o zdravstvenom osiguranju predviđa uspostavljanje jedinstvenog, centralnog fonda zdravstvenog osiguranja u FBiH, bržu i efikasniju zdravstvenu zaštitu i stvarno izjednačavanje prava svih pacijenata na području cijele FBiH, saopćio je stručni savjetnik za odnose s javnošću Ministarstva zdravstva FBiH Zlatan Peršić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: