BiH
0

Mesihović: Dan nezavisnosti - simbol principijelnog stava, ali i mučeništva

FENA
Filozofski fakultet u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Filozofski fakultet u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart, uz Dan državnosti, 25. novembra, spada u najvažnije praznike BiH, smatra historičar prof. dr. Salmedin Mesihović s Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

On je u izjavi za Agenciju Fena naveo da su referendumom održanim 29. februara i 1. marta 1992. godine građani BiH birali da li nastaviti svoj život u okvirima tzv. krnje, treće Jugoslavije (koja bi bila obična velika Srbija) ili kao nezavisna republika.

"Odabrana je druga opcija i gotovo odmah je uslijedila agresija na BiH s ciljem potpunog uništenja BiH i jednog od njenih naroda. Tako 1. mart predstavlja simbol i principijelnog stava da se odupre velikodržavnim pretenzijama na BiH, ali i simbol mučeništva građana BiH koji su tri i po godine bili izloženi na milost i nemilost jednog zla koje je, nažalost, još živo i čeka svoju novu priliku", ocijenio je prof. Mesihović.

Po njegovim riječima, "ono što je bitno za nas jeste ne samo da ne zaboravimo 1. mart i agresiju iz perioda 1992. - 1995., nego da iz tih zbivanja izvučemo pouke kako, ako se kada zlo ponovo pokrene na BiH, to zlo ne dočekamo nespremni i u iluzijama kao što se to desilo u proljeće 1992. godine".