BiH
0

Mesić: Zemlje jugoistoka Evrope moraju biti saveznici, nikako suparnici

FENA
Zemlje jugoistočne Evrope na svome putu prema Evropskoj uniji međusobno ne smiju biti rivali ili protivnici, nego isključivo saveznici, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"Mi jesmo, možemo i moramo biti samo saveznici. Za mene tu nema nikakve dileme, niti je može biti", rekao je Mesić u svom govoru na konferencije u organizaciji fondacije Konrad Adenauer, Prijatelja Evrope i Instituta za demokratiju Constantinos Karamanlis. Konferencija je naslovljena "Balkanski partneri Evrope", a podtema je: "Je li članstvo u EU kolektivna ambicija ili rivalitet zemalja Balkana".

Predsjednik Mesić je nazvao "neistinom i glupošću", tvrdnje "pojedinaca i minornih skupina koji bi željeli uvjeriti najprije sebe, a potom i cijeli svijet da Hrvatska ne pripada regiji i da mi sa zemljama regije nemamo ama baš ništa zajedničko".

"Mi zemljopisno, a dijelom i povijesno pripadamo jugoistoku Evrope, Balkanu, zapadnom Balkanu, Mediteranu, svejedno koji ćemo izraz upotrijebiti", kazao je Mesić.

Obrazlažući zašto zemlje evropskog jugoistoka moraju biti saveznice, Mesić je iznio nekoliko razloga - od reformskih procesa koje sve moraju proći, potrebe da se zajedno bore protiv organiziranog kriminala, krijumčaranje ili terorizma, da sve moraju sarađivati s Haškim sudom, riješiti problem povratka izbjeglica, do gospodarskih razloga.

"Htjeli mi to ili ne, napredak na vitalnim područjima kao što su trgovina, energetika, promet, telekomunikacije, briga za okoliš i sigurnost je izvjestan samo na osnovi saradnje. On je osuđen na smrt u slučaju suparništva", rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik je rekao kako inzistira na potrebi suočavanja s istinom o prošlosti, "kakva god ona bila i usprkos tome što je to suočavanje nerijetko i bolno. Isto tako insistiram i na borbi protiv povijesnog revizionizma kakav je bio na djelu u državama regije u proteklih 15 godina. Tako dugo dok su ekscesi neofašista i neonacista samo to - dakle ekscesi koje država sankcionira, mi nismo izišli iz normale, ali kada država počne takve ekscese poticati, ili samo tolerirati, vrijeme je da se zvoni na uzbunu".

Mesić je istaknuo kako je neosporna činjenica da ključnu odgovornost za krvave i brutalne ratove na prostoru bivše Jugoslavije snosi tadašnje vodstvo Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem, ali i da je "nesporna činjenica i to da su ratni zločine počinjeni na sve tri strane".

Mesić je poručio da se proces proširenja Evropske unije, odnosno ujedinjenja mora nastaviti i da ne smije biti usporen. "Mislim da to treba jasno reći svima koji danas govore o zamoru od proširenja. Ako dijelovi javnosti u nekim zemljama Unije ne razumiju zašto s proširivanjem valja nastaviti, onda im to treba objasniti, treba ih, ne zamjerite mi na izrazu, prosvijetliti."

Dodao je, prenosi Hina, da se proces proširenja treba nastaviti prema individualnim zaslugama svake pojedine zemlje.

Na konferenciji sudjeluje niz političara iz EU-a i jugoistočne Evrope.