{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mesić: Ujedinjena Evropa ne bi bila potpuna bez zemalja JI Evrope

F
28.10.2005. u 13:04
0
0
Mesić: Ujedinjena Evropa ne bi bila potpuna bez zemalja JI Evrope
0
Mesić: Ujedinjena Evropa ne bi bila potpuna bez zemalja JI Evrope
Ujedinjena Evropa ne bi bila potpuna bez zemalja jugoistočne Evrope, kazao je u četvrtak navečer u Antwerpenu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
Mesić, koji boravi u dvodnevnom posjetu belgijskoj regiji Flandriji, u četvrtak je navečer na visokoj školi Lessius u Antwerpenu u sklopu međunarodnog seminara "Zapadni Balkan na putu u EU" održao predavanje o hrvatskom putu u EU, javila je Hina.

Zemlje nastale na prostoru bivše Jugoslavije "osjetljive su na svaki pristup koji bi upućivao na zaključak kako nas svijet u bilo kojem kontekstu i dalje tretira kao neko zajedništvo", rekao je Mesić, ističući kako to ne znači da je Hrvatska protiv regionalne suradnje, već da se zalaže za individualni pristup ulaska u EU.

"Zemlje o kojima je riječ različite su i naprosto ne mogu istodobno ispuniti uvjete potrebne za to članstvo", kazao je hrvatski predsjednik, podsjećajući da je načelo individualnog pristupa ulaska u EU jasno definirano i prihvaćeno na Zagrebačkom samitu 2000. godine.

Hrvatska je, nastavio je, nakon izbora 2000. okrenula i novu stranicu u svojim odnosima s EU, te danas u Hrvatskoj "nema niti jedne političke snage koja bi zagovarala povratak u izolaciju, koja bi se otvoreno protivila ulasku u EU, prihvaćanju evropskih standarda i ispunjavanju evropskih kriterija".

"Ujedinjena Europa nije samo naša želja, ona je i naša sudbina i ja želim vjerovati da ćemo se ponašati u skladu s tom spoznajom", rekao je Mesić.

Hrvatski je predsjednik kazao da je početak pregovora Hrvatske s EU značajan i pozitivan signal i za ostale zemlje regije.

Govoreći o zemljama regije, Mesić je kazao da se BiH i danas suočava s "dilemama oko svog budućeg ustrojstva", Srbiju i Crnu Goru očekuje "nastavljanje borbe za daljnju demokratizaciju", te rješavanje odnosa između Srbije i Crne Gore kao i definiranje statusa Kosova.

Hrvatska je, rekao je, sa zemljama regije spremna podijeliti svoja iskustva pregovora s Unijom.

"Ujedinjena Evropa bez nas ne bila potpuna, ali i mi bez ujedinjene Evrope ne bismo mogli za svoje građane osigurati budućnost kakvu mi želimo", zaključio je Mesić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: