{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mesić: Ujedinjena Evropa ne bi bila potpuna bez zemalja JI Evrope

F
28.10.2005. u 13:04
0
0
Mesić: Ujedinjena Evropa ne bi bila potpuna bez zemalja JI Evrope
0
Mesić: Ujedinjena Evropa ne bi bila potpuna bez zemalja JI Evrope
Ujedinjena Evropa ne bi bila potpuna bez zemalja jugoistočne Evrope, kazao je u četvrtak navečer u Antwerpenu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
Mesić, koji boravi u dvodnevnom posjetu belgijskoj regiji Flandriji, u četvrtak je navečer na visokoj školi Lessius u Antwerpenu u sklopu međunarodnog seminara "Zapadni Balkan na putu u EU" održao predavanje o hrvatskom putu u EU, javila je Hina.

Zemlje nastale na prostoru bivše Jugoslavije "osjetljive su na svaki pristup koji bi upućivao na zaključak kako nas svijet u bilo kojem kontekstu i dalje tretira kao neko zajedništvo", rekao je Mesić, ističući kako to ne znači da je Hrvatska protiv regionalne suradnje, već da se zalaže za individualni pristup ulaska u EU.

"Zemlje o kojima je riječ različite su i naprosto ne mogu istodobno ispuniti uvjete potrebne za to članstvo", kazao je hrvatski predsjednik, podsjećajući da je načelo individualnog pristupa ulaska u EU jasno definirano i prihvaćeno na Zagrebačkom samitu 2000. godine.

Hrvatska je, nastavio je, nakon izbora 2000. okrenula i novu stranicu u svojim odnosima s EU, te danas u Hrvatskoj "nema niti jedne političke snage koja bi zagovarala povratak u izolaciju, koja bi se otvoreno protivila ulasku u EU, prihvaćanju evropskih standarda i ispunjavanju evropskih kriterija".

"Ujedinjena Europa nije samo naša želja, ona je i naša sudbina i ja želim vjerovati da ćemo se ponašati u skladu s tom spoznajom", rekao je Mesić.

Hrvatski je predsjednik kazao da je početak pregovora Hrvatske s EU značajan i pozitivan signal i za ostale zemlje regije.

Govoreći o zemljama regije, Mesić je kazao da se BiH i danas suočava s "dilemama oko svog budućeg ustrojstva", Srbiju i Crnu Goru očekuje "nastavljanje borbe za daljnju demokratizaciju", te rješavanje odnosa između Srbije i Crne Gore kao i definiranje statusa Kosova.

Hrvatska je, rekao je, sa zemljama regije spremna podijeliti svoja iskustva pregovora s Unijom.

"Ujedinjena Evropa bez nas ne bila potpuna, ali i mi bez ujedinjene Evrope ne bismo mogli za svoje građane osigurati budućnost kakvu mi želimo", zaključio je Mesić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: