Milorad Dodik
0

"Mesić se hrani podacima iz Sarajeva“

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je "za RS neprihvatljivo da joj sude sudije muslimani i da odbijaju Vladinu žalbu koja je pravno utemeljena“.

Dodik je ovo rekao govoreći o dokumentaciji koja je izuzeta iz Vlade RS-a po nalogu Suda BiH u vezi s istragom koju vodi Tužilaštvo BiH o izgradnji zgrade Vlade RS-a i prve dionice autoputa Banja Luka-Gradiška.

"Šta god ko rekao u BiH, moram reći da je za RS neprihvatljivo da nam sude sudije muslimani i da odbijaju žalbu Vlade RS-a koja je pravno utemeljena. Mi mislimo da je to tako samo što su oni Bošnjaci i negativno su nastrojeni prema RS-u. Neka kaže šta god ko hoće, ali mi vidimo tamo ujdurmu koja je napravljena“, rekao je, između ostalog, Dodik.

On dalje ističe da "zna ko u SIPA-i radi na pakovanju ovog slučaja, ko radi u Tužilaštvu i ko radi u Sudu BiH“.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci iznio i zamjerke na tužioca Tužilaštva BiH koji je, kako je naveo, jučer selektivno preuzeo dio dokumentacije iz Suda BiH, a koju je ranije izuzela SIPA oko izgradnje zgrade Vlade i prve dionice autoputa Banja Luka-Gradiška.

Entitetski premijer je naveo da je taj tužilac, ne navodeći mu ime, dio dokumentacije vratio, "zato što se, navodno, njemu nešto u tome nije sviđalo, te da je rekao da neće rješenje, već hoće urbanističku saglasnost i vratio rješenje o izgradnji, kao i još neka dokumenta“.

"Mislim da smo ih dobro zabrinuli i više se niko prema RS-u neće na takav način moći ponašati“, rekao je Dodik i optužio Sud BiH da je prekršio zakon, te da su to uradile i neke strane ambasade, koje su se miješale direktno u cijeli slučaj.

On navodi i da je neprihvatljivo to što je žalba Vlade RS-a u vezi s izuzimanjem dokumentacije i osporavanjem nadležnosti Suda BiH u ovom slučaju odbijena „za samo dva dana“.

Naveo je i da niko ne mora da voli RS, ali mora da radi u skladu sa zakonom te da je neprihvatljivo da Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH prihvati Vladinu prijavu protiv stranih sudija i tužilaca, ali da i oni dalje ostanu da rade na tom predmetu.

"Toga nema nigdje u svijetu, već samo u ovoj nakaradnoj zemlji koja se zove BiH i njenom pravosudnom sistemu i u kojoj se želi da osudi RS“, rekao je entitetski premijer.

Sve to se dešava, zaključio je, zbog onoga što je u svojoj ranijoj izjavi iznio i visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak "da ne može ostati jedinstvena zemlja u kojoj se jedan njen dio razvija, a drugi ne“.

Dodao je da RS nema namjeru da "čeka nikoga i dalje će se razvijati, bez obzira na sve skeptike“.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s posljednjim optužbama koje je o njemu iznio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, Dodik je još dodao i da Hrvatska, kako je naveo, koristi svaku priliku da u diplomatskim kontaktima na loš način govori o RS-u te je predstavlja na negativan način.

"Mi to primjećujemo jer dolazimo u dodir s mnogima s kojima i oni dolaze u dodir. Vidljivo je da Hrvatska ima određene namjere koje još nisu manifestne kako bi bile svima jasne, a nama jesu“, tvrdi Dodik.

Ponovio je optužbe protiv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da se miješa u unutrašnje odnose BiH, ne želeći da odgovori na mnoga pitanja u zemlji čiji je predsjednik, kao što je povratak u Hrvatsku izbjeglih Srba, kojima nije vraćena ni imovina, te kako je moguće i da nijedno preduzeća iz RS-a tamo ne može da radi.

"Mesić se hrani podacima koje dobija iz Sarajeva“, kazao je Dodik i dodao da je "dio toga i ujdurma“ o dokumentaciji koju je od Vlade RS-a zatražilo Tužilaštvo BiH u vezi s izgradnjom zgrade Vlade i prve dionice autoputa Banja Luka-Gradiška, a "kako bi se poslala poruka Evropi da ovdje nešto nije uredu“.