{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Mesić se hrani podacima iz Sarajeva“

F
10.12.2008. u 15:57
0
53
"Mesić se hrani podacima iz Sarajeva“
0
"Mesić se hrani podacima iz Sarajeva“
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je "za RS neprihvatljivo da joj sude sudije muslimani i da odbijaju Vladinu žalbu koja je pravno utemeljena“.
Dodik je ovo rekao govoreći o dokumentaciji koja je izuzeta iz Vlade RS-a po nalogu Suda BiH u vezi s istragom koju vodi Tužilaštvo BiH o izgradnji zgrade Vlade RS-a i prve dionice autoputa Banja Luka-Gradiška.

"Šta god ko rekao u BiH, moram reći da je za RS neprihvatljivo da nam sude sudije muslimani i da odbijaju žalbu Vlade RS-a koja je pravno utemeljena. Mi mislimo da je to tako samo što su oni Bošnjaci i negativno su nastrojeni prema RS-u. Neka kaže šta god ko hoće, ali mi vidimo tamo ujdurmu koja je napravljena“, rekao je, između ostalog, Dodik.

On dalje ističe da "zna ko u SIPA-i radi na pakovanju ovog slučaja, ko radi u Tužilaštvu i ko radi u Sudu BiH“.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci iznio i zamjerke na tužioca Tužilaštva BiH koji je, kako je naveo, jučer selektivno preuzeo dio dokumentacije iz Suda BiH, a koju je ranije izuzela SIPA oko izgradnje zgrade Vlade i prve dionice autoputa Banja Luka-Gradiška.

Entitetski premijer je naveo da je taj tužilac, ne navodeći mu ime, dio dokumentacije vratio, "zato što se, navodno, njemu nešto u tome nije sviđalo, te da je rekao da neće rješenje, već hoće urbanističku saglasnost i vratio rješenje o izgradnji, kao i još neka dokumenta“.

"Mislim da smo ih dobro zabrinuli i više se niko prema RS-u neće na takav način moći ponašati“, rekao je Dodik i optužio Sud BiH da je prekršio zakon, te da su to uradile i neke strane ambasade, koje su se miješale direktno u cijeli slučaj.

On navodi i da je neprihvatljivo to što je žalba Vlade RS-a u vezi s izuzimanjem dokumentacije i osporavanjem nadležnosti Suda BiH u ovom slučaju odbijena „za samo dva dana“.

Naveo je i da niko ne mora da voli RS, ali mora da radi u skladu sa zakonom te da je neprihvatljivo da Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH prihvati Vladinu prijavu protiv stranih sudija i tužilaca, ali da i oni dalje ostanu da rade na tom predmetu.

"Toga nema nigdje u svijetu, već samo u ovoj nakaradnoj zemlji koja se zove BiH i njenom pravosudnom sistemu i u kojoj se želi da osudi RS“, rekao je entitetski premijer.

Sve to se dešava, zaključio je, zbog onoga što je u svojoj ranijoj izjavi iznio i visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak "da ne može ostati jedinstvena zemlja u kojoj se jedan njen dio razvija, a drugi ne“.

Dodao je da RS nema namjeru da "čeka nikoga i dalje će se razvijati, bez obzira na sve skeptike“.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s posljednjim optužbama koje je o njemu iznio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, Dodik je još dodao i da Hrvatska, kako je naveo, koristi svaku priliku da u diplomatskim kontaktima na loš način govori o RS-u te je predstavlja na negativan način.

"Mi to primjećujemo jer dolazimo u dodir s mnogima s kojima i oni dolaze u dodir. Vidljivo je da Hrvatska ima određene namjere koje još nisu manifestne kako bi bile svima jasne, a nama jesu“, tvrdi Dodik.

Ponovio je optužbe protiv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da se miješa u unutrašnje odnose BiH, ne želeći da odgovori na mnoga pitanja u zemlji čiji je predsjednik, kao što je povratak u Hrvatsku izbjeglih Srba, kojima nije vraćena ni imovina, te kako je moguće i da nijedno preduzeća iz RS-a tamo ne može da radi.

"Mesić se hrani podacima koje dobija iz Sarajeva“, kazao je Dodik i dodao da je "dio toga i ujdurma“ o dokumentaciji koju je od Vlade RS-a zatražilo Tužilaštvo BiH u vezi s izgradnjom zgrade Vlade i prve dionice autoputa Banja Luka-Gradiška, a "kako bi se poslala poruka Evropi da ovdje nešto nije uredu“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: