BiH
0

Mesić: S malo vjerovatnosti Hrvatska može očekivati osudu Srbije zbog genocida

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da se s malo vjerojatnosti može očekivati da će taj sud prihvatiti hrvatsku tužbu protiv tadašnje SRJ, također za genocid.

"S malo vjerovatnosti možemo očekivati da bi Srbija mogla biti osuđena za genocid. No, činjenica je da su zločini počinjeni, da su počinjene štete, pa postoji mogućnost da se u izravnim sporazumima nekako pravda zadovolji", rekao je Mesić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

Sud u Haagu, dodao je, polazi od stava da Srbija u vrijeme zločina u Srebrenici nije bila međunarodno priznati subjekt, iako je JNA bila pod kontrolom Beograda i Slobodana Miloševića, pa presuda, istaknuo je, ne isključuje odgovornost vrha JNA za ratne zločine, kako po pojedinačnoj, tako i po zapovjednoj odgovornosti.

Presuda Suda u Haagu i iznenadila ga je i nije - "nije me iznenadila jer ni jedna država do sada nije bila osuđena za genocid, ali s obzirom na količinu zločina i činjenicu da je JNA bila pod izravnom kontrolom vrha Srbije, držalo me u uvjerenju da bi u nekom obrazloženju (presude) moglo proći terećenje za genocid".