BiH
0

Mesić: Ratku Mladiću je zapečaćena sudbina

FENA
Ratko Mladić, najveći zločinac nakon II. svjetskog rata, sada je pod kontrolom i njegova sudbina je zapečaćena, ocijenio je u intervjuu na Obiteljskom radiju predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Mesić je rekao da vjeruje Mladić sada pregovara kako bi finansijski profitirala njegova porodica i dodao kako se nada da će Mladić brzo u Haag.

Osvrćući se na slučaj generala Ante Gotovine, rekao je da se protivi stvaranju mitova.

"Umjesto da smo za vrijeme rata proizveli prave heroje jer smo ih imali, to se na žalost nije dogodilo, sada se prave mitovi", kazao je Mesić i upitao po čemu bi jedino general Gotovina bio taj bez koga ne bi bilo Hrvatske.

U Domovinskom ratu se sa 270 pravaca išlo na tzv. Krajinu, od čega je jedan pravac vodio Gotovina, kazao je i dodao kako je general Gotovina "u toku najžešće borbe otišao na bračno putovanje".

Komentirajući slučajeve ptičje gripe i kravljeg ludila, Mesić je rekao da vjeruje u dobro organizovane hrvatske kontrole, te da on lično ne izbjegava meso u prehrani.

Komentirajući popis navodnih suradnika Udbe, ocijenio je da interes nije bio da se nekoga prozove jer je učinio neko zlo, već da bi se ponovno čistilo na HRT-u kako bi se doveli neki podobni koji bi Televiziju "zdušno velikom metlom počistili".

U povodu napisa u kom se i on spominje kao saradnik nekadašnje tajne jugoslavenske policije, predsjednik Mesić ironično je rekao da je to valjda bio dok je robijao u Staroj Gradiški, dok se javljao na 150 konkursa za posao i dok je tražio pasoš koji mu nije izdat 15 godina.

Govoreći o italijanskom zakonu prema kojem bi državljanstvo mogli dobiti građani Hrvatske i Slovenije koji su živjeli na teritoriju koji je do kraja II. svjetskog rata bio pod Italijom, Mesić je ponovio da smatra kako to nema smisla i kako bi po istoj logici mogli tražiti državljanstvo Austrije jer smo bili u austrijskoj imperiji.