Bruka se nastavlja
2.9k

Mesić odbio nagradu Počasnog građanina Sarajeva jer su je prethodno odbili dodijeliti Pamuku

Klix.ba
Stjepan Mesić (Foto: D. S./Klix.ba)
Stjepan Mesić (Foto: D. S./Klix.ba)
Bruka glavnog grada povodom dodjele prestižnih priznanja Grada Sarajeva se nastavlja. Kako saznaje Klix.ba, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske je odbio primiti nagradu Počasni građanin Sarajeva jer su "gradski oci" prethodno odbili tu nagradu dodijeliti turskom književniku i dobitniku Nobelove nagrade Orhanu Pamuku.

Komisija za izbor i imenovanje u Gradskom vijeću Sarajeva prije dvije sedmice je prvobitno izglasala da se nagrada Počasni građanin Sarajeva dodijeli književniku Orhanu Pamuku na dan Grada Sarajeva, 6. aprila.

Ipak, ubrzo je odluka neobjašnjivo promijenjena i prijedlog da se Pamuku dodijeli nagrada je povučen.

U međuvremenu je predloženo da se ta nagrada dodijeli Stjepanu Mesiću jer je očito nekome treba dodijeliti, a nema se vremena za detaljne analize. Ipak, kako saznajemo Mesić je odbio primiti nagradu Počasni građanin Sarajeva zbog slučaja i postupka gradskih vlasti prema Orhanu Pamuku te manipulacija gradskih vlasti u ovom slučaju.

Gradsko vijeće Sarajeva sutra je trebalo razmatrati prijedlog da se nagrada dodijeli Mesiću, ali je on već odbio tu nagradu.

Ranije je Naša stranka reagirala na ovakav potez Komisije za izbor i imenovanja pri Gradskom vijeću, kazavši da se radi o klasičnom pritisku SDA kadra i poltronstvu prema aktuelnom turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, čije poteze i politiku kritikuje Orhan Pamuk.

Ovo je svojevrstan šamar svima onima koji vode Grad Sarajevo s obzirom na situaciju u koju su se doveli.