{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mesić o objavljivanju karikatura poslanika Muhammeda

F
8.2.2006. u 22:21
0
0
Mesić o objavljivanju karikatura poslanika Muhammeda
0
Mesić o objavljivanju karikatura poslanika Muhammeda
Objavljivanje karikatura poslanika Muhammeda nije pametan potez i on može nanijeti štetu i državi i pojedincima, izjavio je u srijedu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon razgovora s estonskim kolegom Arnoldom Rueuetelom, javila je Hina.
"Objavljivanje spornih karikatura sigurno u najmanju ruku nije
pametan potez niti izvan Hrvatske niti u Hrvatskoj i on može nanijeti štetu i državi i pojedincima", rekao je Mesić odgovarajući na upit novinara da komentira objavljivanje spornih karikatura u hrvatskom sedmičniku Nacional.

"Suočeni smo i u svijetu, a evo sada i u Hrvatskoj nakon objave
karikatura u Nacionalu, sa situacijom u kojoj treba naći pravu mjeru između načela slobode govora i izražavanja i potrebe da se ne vrijeđaju ničiji vjerski osjećaji", kazao je predsjednik.

Prema njegovim riječima, možemo vjerovati da autori spornih
karikatura nisu želi vrijeđati muslimane, ali činjenica je da su oni
uvrijeđeni.

"Bitno je reći dvije stvari: sloboda izražavanja je neupitna u svakoj zemlji u kojoj razvijamo demokraciju, ali niko tu slobodu ne smije zloupotrebljavati i ako do zloupotrebe dođe oni koji su uvrijeđeni zaslužuju ispriku, ali sigurno da nasilje kao odgovor na uvredu, ma kakva ona bila, nije prihvatljivo ni u ovom konkretnom slučaju. Drugo, karikature koje su u pitanju inspirirane su činjenicom da se islam zloupotrebljava kao pokriće i kao opravdanje za terorizam. Međutim, protiv te zloupotrebe treba se boriti, a to moraju u prvom redu učiniti muslimani sami", kazao je predsjednik Mesić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: