BiH
0

Mesić: Nisam rekao da ću biti visoki predstavnik u BiH

FENA
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić - komentirajući danas na pitanje novinara ocjenu predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije Šefka Omerbašića kako premijer Ivo Sanader nije ispunio svoja obećanja Bošnjacima u Hrvatskoj - istaknuo je kako je to Omerbašićevo mišljenje.

"Ne bih se htio miješati u bilo čije izjave pa ni u njegove. Kada bi on bio u vojsci, kada bi bio na plaći hrvatskog generala, onda bih ja reagirao", kazao je Mesić odgovarajući na novinarsko pitanje miješa li se muftija Omerbašić svojom izjavom u predizbornu kampanju u Republici Hrvatskoj.

Upitan da komentira koliko je ozbiljna njegova izjava da nakon mandata predsjednika Republike Hrvatske postane visoki predstavnik u BiH, kazao je kako on to nije rekao.

"To ja nikad nisam rekao, nemojte sve vjerovati što pišu. (...) Odgovorio sam na pitanje što ću raditi kada jedan dan odem s ove funkcije, jer ona će završiti. To je sigurno. Naime, ne mogu nastaviti novi mandat, jer je takav naš Ustav", kazao je predsjednik Mesić odgovarajući na pitanje vezano za intervju koji je dao "Večernjem listu" krajem prošle sedmice.

Dodao je kako će se nakon mandata svakako baviti nečim, jer čim je neko u politici cijeli život jasno je da će se njome i kasnije baviti.

"S obzirom da ja poznam stanje u regiji, da poznam naše susjedstvo i da sve moje znanje mogu ponuditi koga god to zanima. Ali to ne znači da ja idem profesionalno raditi nekakav posao u tom smislu kao što je to posao gospodina (Miroslava) Lajčaka (visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH)", kazao je Mesić.

"U tom smislu ja to nisam niti rekao niti mislio. A da mogu razgovarati, mogu i sada, ali kad istekne mandat vjerojatno ću imati još razloga više za razgovor. Ako nekoga bude zanimalo moje mišljenje", naglasio je hrvatski predsjednik.

Upitan da komentira izjavu ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića kako premijer Ivo Sanader krivo izvještava hrvatsku javnost da je Vijeće ministara BiH dalo suglasnost za gradnju Pelješkog mosta, Mesić je kazao da nije informiran o tome je li Vijeće dalo suglasnost za to.

"To nije u mojoj relaciji", kazao je Mesić odgovarajući na pitanja novinara.